El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les societats musicals valencianes ja son Patrimoni Cultural Immaterial

En tot el territori hi ha enregistrades 550 societats musicals.
  • Aquest reconeixement destaca el creixent protagonisme de les dones en les Societats Musicals.
  • La Declaració de les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana com manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial correspon al Ministeri de Cultura i Esport.

Aquest dimarts, el Consell de Ministres, a proposta del ministre de Cultura i Esport, ha declarat les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana com Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial del país.

Al nostre territori no s’entén la festa sense les bandes de música. I està clar que el so dels instruments, siga en processó o en una entrada de Moros i Cristians, formen part de la idiosincràsia de les valencianes i els valencians.

Aquest ha sigut un dels motius principals que han fet possible aquesta declaració. Va ser el mateix ministre, Rodríguez Uribes, qui es va comprometre a fer aquesta proposta al govern amb motiu del seu encontre amb la Federació de Societats Musicals Valencianes.

Segons ha explicat la ministra d’Hisenda i portaveu del govern, Maria Jesús Montero, en roda de premsa, aquesta decisió es deu al caràcter extraordinari de l’associacionisme musical valencià, el qual ha definit com “una ferramenta fonamental per a la convivència de diferents estrats de la societat”.

D’acord amb les dades presentades per la ministra, en tot el nostre territori hi ha enregistrades 550 societats musicals, el que es tradueix en més de 1.000 bandes de música i més de 200.000 sòcies i socis. A més, aquestes societats posen a disposició de la ciutadania més de 500 centres educatius entre escoles de música, escoles d’educands i centres autoritzats.

Des del Ministeri responsable de la declaració, han volgut detallar que “les bandes de música, els seus centres educatius i les Societats Musicals que les sustenten, representen una aportació molt important al món rural, ja que suposes una porta oberta a la cultura, l’educació i la creativitat per a la població”.

Així va sonar l’última Entrada de Bandes celebrada a Ontinyent: