El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de El coneixement és el combustible de l’economia del s.XXI,

El coneixement és el combustible de l’economia del s.XXI

Les universitats són l’economia del s.XXI

La Universitat d’Alacant ha manifestat la seua intenció d’obrir un espai docent propi a Alcoi. El rebombori ha sigut dels bons. Sense entrar encara en els detalls de perquè em sembla una bona idea, m’agradaria que llegíreu primer el que vaig escriure fa 4 anys en este mateix diari. La universitat, com a institució, es coneixement i el coneixement el combustible de l’economia del s.XXI. Opinió de Germán Llorca

Doneu-li la volta al vostre telèfon mòbil (portàtil, o ordinador de taula). En la immensa majoria, en la lletra menuda, vos dirà que s’ha fabricat a la Xina. I en alguns, a més, vos dirà on s’ha dissenyat. Segurament serà alguna ciutat (o estat) d’Estats Units, o Europa.

I què significa i quina importància té el fet “d’on es dissenye”? Què “dissenyar” implica ací generar el coneixement necessari (i+d = economia nova) per poder enviar a fabricar els dispositius a un altre lloc (= economia antiga). Això és (per a bé o per a mal, tot s’ha de dir) l’economia del s.XXI, o (entre altres moltes coses) economia informacional. I això passa amb tots els sectors.

En Alcoi hem tingut durant quasi 200 anys una institució d’estudis superiors que ha proveït de personal especialitzat l’economia de la zona. Una economia que, progressivament, està deixant de ser manufacturera (i que cal evitar que deixe de ser-ho del tot). Però si una economia canvia, s’ha d’adaptar el model productiu.

L’economia de la informació vol dir crear nou coneixement per a traure-li rendiment i les universitats, amb totes les seues mancances i possibilitats de millora, continuen sent un nucli importantíssim on, un professorat altament especialitzat treballa amb els professionals de futur (gent jove amb ganes de menjar-se el món), col·laborant en unes dinàmiques de generació de noves idees.

Hem de deixar de mirar les universitats com una simple institució docent i hem de començar a mirar-les com el que són: UNA IMMENSA OPORTUNITAT DE PRESENT I DE FUTUR.

Si no heu llegit el que vaig escriure fa 4 anys, feu-ho ara. Entendreu perquè Alcoi, tenint la clau DES DE FA DÈCADES per incorporar-se “al carro” de l’economia informacional, encara no ho ha fet... insistisc; encara. Mai és tard si ens posem de veritat a treballar i no deixem passar 4 anys més.

Benvinguda siga la Universitat d’Alacant.

Germán Llorca

El coneixement és el combustible de l’economia del s.XXI