El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'escola concertada alcoiana, preocupada davant els nous concerts educatius

Reunió de l'escola concertada amb l'alcalde i el regidor d'educació
Demanen que no se suprimisca cap aula fins a conéixer la demanda que té cada centre. Sol·liciten a l'alcalde que faça arribar a conselleria la seua preocupació

Volen que conselleria paralitze qualsevol criteri per a suprimir un concert fins a saber la demanda que té cada centre. I és que la situació a Alcoi és peculiar, amb 9 escoles concertades i 4 públiques, i sense suficients xiquets per a omplir-les totes. Des de la conselleria d'educació han mostrat una aposta clara per la pública, i des de la concertada alcoiana ho veuen com una amenaça.

L'escola concertada d'Alcoi mostra la seua "incertesa i preocupació" davant la futura renovació dels concerts educatius per part de la conselleria d'educació. El conseller Vicent Marzà ha mostrat una aposta clara per l'escola pública, i vol concertar tan sols "on no arribe la xarxa pública". Per als col·legis concertats alcoians açò suposa un perill clar, perquè, òbviament, no hi ha xiquets suficients per a omplir tota l'oferta de la ciutat, i demanen que s'ajorne cap decisió fins a saber la "demanda social" que té cada centre.

Així, representants d'AMPES, sindicats i directors de centres concertats alcoians, s'han reunit amb l'alcalde d'Alcoi Toni Francés, i el regidor d'educació Alberto Belda, per tal de transmetre aquesta preocupació, i per demanar al consistori alcoià que dialogue amb el conseller. Héctor Martínez, del sindicat FSIE, ha valorat positivament la reunió i assegura que la predisposició de l'alcalde és bona, tot i que reconeixen que no té cap autoritat en aquesta decisió, que depén directament de conselleria. Tot i això, com està prevista la visita del conseller aquesta mateixa setmana a Alcoi per a participar en les jornades de sociolingüística, li han demanat que li faça arribar la preocupació dels centres alcoians.

Héctor Martínez, en representant de tots els que s'han reunit amb l'alcalde, explica que "històricament la pública i la concertada ací en Alcoi han viscut bé, pacíficament. Volem que es mantinga la convivència. Si no hi ha xiquets suficients, que es tanquen aules, però després de saber la demanda social". Reconeix que la concertada viu ara amb "susto i incertesa", i no volen que torne a passar com l'any passat, quan a Les Esclaves li reduïren una aula de tres anys, que finalment costeja la Fundació del centre; o a l'escoleta del Salvador i els Salesians de Joan XXII, on també es parlava de possibles canvis.

La modificació dels concerts educatius afecta, sobretot, a les aules de 3 anys, així com a la Formació Professional i el Batxillerat. Des de FSIE recorden que a Alcoi hi ha 9 col·legis concertats, que escolaritzen més de 6.300 alumnes i donen treball a més de 590 persones.

 

Altra possibilitat: la baixada de la ràtio

Una de les propostes que està en l'aire per a evitar supressions d'aules és la reducció de la ràtio per aula, de manera acordada per tots els centres concertats. Héctor Martínez assegura que tots els centres concertats alcoians "tenen molt bona sintonia", i que estarien d'acord en rebaixar de 25 a 20 la ràtio per aula si això suposara, amb seguretat, que no se suprimeixen aules. Però consideren que aquest pas és també un risc, perquè, segons explica Héctor Martínez, si des de conselleria no accepten l'acord, totes les concertades haurien reduït el nombre d'alumnes i totes estarien en risc de vore suprimida alguna aula per no completar la ràtio mínima de 25.