El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'església de Sant Jordi

La façana de l'església
  • Si l’exterior és un espectacle, l’interior ho és encara més, estil neobizantí, amb vidrieres de colors i detalls d’or engalonen el conjunt.

La història d’una ciutat contada pels murs d’una església des del segle XIII fins a l’actualitat. L’església de Sant Jordi, com no pot ser d’altra manera, és mítica a la ciutat d’Alcoi. Quan anem a la recerca d’aquest tresor a la capital de l’Alcoià ens sorprén que està ahí, barrejada entre el soroll de la ciutat, majestuosa i elegant com sempre.

Per arribar a la nostra destinació, hem de creuar el pont batejat també amb el nom del primer patró de la ciutat. Hui en dia i si anem a vora nit, la passarel·la il·luminada de blau del pont ens porta a les portes de l’església, com si es tractés d’un camí directe.

Si ens fixem, veurem un temple d’estil neogòtic, on sols podem observar la façana principal i un dels laterals. Quan ens allunyem una mica de l’església, va fent-se més i més espectacular perquè podem observar no sols les dues torretes davanteres, sinó també la cúpula que es disposa dintre l’entramat de l’edifici.

Al lateral que dóna al carrer Sant Blai trobem una placa amb la inscripció:

ACÍ ESTAVA L’ANY 1276 LA PORTA DE SANT MARC QUE FON ESCENARI HISTÒRIC DE LA DERROTA D’AL-AZRAC I LLOC SEGONS LA TRADICIÓ ON ELS ALCOIANS VEREN A SANT JORDI PATRÓ DE LA NOSTRA CIUTAT. VII CENTENARI 23 ABRIL ANY 1976.”

I és que així va ser, segons conta la història, aquesta església és la més antiga d’Alcoi, on el 1276, el militar morisc Al-Azrac va atacar la ciutat a les rodalies de Sant Marc. Durant la batalla que tota la ciutat estava barallant, va fer aparició Sant Jordi amb el seu corcel i armadura brillant per donar-li caça i mort al morisc Al-Azrac.

Des d’aquest moment, Sant Jordi i els alcoians estan units i és aquesta església on es rememora de la millor manera.

Si l’exterior és un espectacle, l’interior ho és encara més, estil neobizantí, amb vidrieres de colors i detalls d’or engalonen el conjunt, sent l’absis on se situa la principal obra d’art i que li dóna tota l’esplendor a l’església.

Una pintura mural del pintor alcoià Fernando Cabrera, on es representa la victòria alcoiana enfront del morisc Al-Azrac. Pintura de huit metres de llarg per cinc d’ample i a més a més, es troba davant la imatge de Sant Jordi, l’infant anomenat popularment “El xicotet”.

Les nombroses renovacions des de la seua construcció no li han fet minvar la seua bellesa, que com no pot ser d’altra manera vos convide a gaudir en persona.

Malauradament, i per l’actual situació COVID-19 sols podem gaudir d’aquesta meravella en la missa matinal de les deu, diàriament, a excepció del diumenge que està tancada.

 

                                                                 Paula Blanquer Torregrosa

Alumna del Cicle Formatiu de Guia, Informació i Assistències Turístiques de l’IES Serra Mariola.