El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'estat espanyol reconeix a una vintena d'executats de les nostres comarques a Mauthausen i Gusen

El llistat complet es pot consultar en l'edició del BOE publicada aquest 9 d'agost.

El Bolletí Oficial de l'Estat ha publicat el llistat de víctimes espanyoles als camps de concentració nazi de Mauthausen i Gusen, un llistat on figuren 12 alcoians. En total són 25 les víctimes procedents de les nostres comarques, concretament de Muro, Ibi, Penàguila, Setla de Nunyes, Planes, Castalla, Banyeres, Tibi i Onil.

El llistat publicat al BOE aquest 9 d'agost recull més de 4.000 víctimes de tot l'estat (vora 400 valencians) que van morir en els camps de concentració nazis de Mauthausen i Gusen. S'espera que aquesta publicació siga el pas previ perquè les víctimes siguen inscrites com morts en el Registre Civil Central, ja que encara no disposen d'aquesta condició. Al document s'especifica que "els interessats poden realitzar les al·legacions que estimen oportunes en el termini d'un mes des de la publicació d'aquest edicte".

A les 12 víctimes alcoianes se sumen 2 de Penàguila, 2 de Muro, 2 de Banyeres de Mariola, 1 d'Ibi, 1 de Castalla, 1 de Setla de Nunyes, 1 de Quatretondeta, 1 de Planes, 1 de Tibi i 1 d'Onil.

Des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica recorden la voluntat del govern valencià per impulsar la iniciativa «pedres de la memòria» consistent en la instal·lació d'una xarxa de llambordes als carrers que recorda a cadascuna de les víctimes valencianes dels camps d'extermini nazis.

La consellera Rosa Pérez Garijo reconeix que "encara que aquesta tasca s'hauria d'haver realitzat fa molts anys, ens alegra que, per fi, s'haja publicat. És la mostra de la més que necessària aplicació al nostre país de la Llei de Memòria Històrica. La memòria, la justícia i la reparació són fonamentals per a tenir una democràcia més digna".