El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L’estudi dels orígens dels paisatges rurals d’Ibi identifica i geolocalitza restes materials

Ibi

Les zones estudiades han sigut: Hortes Nord, Hortes del Pont, Altet de Campos, Hortes Sud, Fernoveta, camí i turó de Sant Miquel.

S'han analitzat els poblats i els espais agraris que formen els paisatges d'Ibi i s'ha definit quin ha sigut l'ús històric d'estos. També s'ha definit els espais de l'entorn que van ser explotats com a àrees productives. Es preten realitzar accions futures per a reconstruir la història de l'ocupació humana.

Durant cinc mesos l'Institut d'Arqueologia i Patrimoni Històric de la Universitat d’Alacant en col·laboració amb l’Ajuntament d’Ibi, ha estat treballant en la investigació arqueològica del paisatge agrari d’Ibi.

L’objectiu ha sigut l’anàlisi dels poblats i els espais agraris que configuren el paisatge antic de la zona i les societats que els van modelar des de fa dos mil anys, mitjançant tècniques no destructives, metodologies múltiples i tècniques geoespacials innovadores que han permés la caracterització dels llocs arqueològics, de manera no invasiva i amb una escassa afecció al subsòl.

Per definir l’ús històric d’aquests paisatges, s’han centrat en la identificació, geolocalització i documentació de totes aquelles restes materials detectades en superfície (tant materials com estructures). A través de les diferents tècniques s’han pogut definir les zones on es va desenvolupar el poblament en el diferents períodes i quins espais del seu entorn van ser explotats com a àrees productives. Es busca, amb accions futures reconstruir la història completa de l’ocupació humana a la localitat.

Les zones estudiades han sigut: Hortes Nord, Hortes del Pont, Altet de Campos, Hortes Sud, Fernoveta, camí i turó de Sant Miquel. La investigació ha estat dirigida per Ignasi Grau i Iván Amorós i autoritzats per la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana. També han participat estudiants del Grau d'Història i del Màster d'Arqueologia Professional de la UA a més de col·lectius locals d'estudis i defensa del patrimoni.