El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'eurodiputada d'EU, Marina Albiol, a Alcoi sobre els bebés robats del franquisme: "Volem demostrar que és un crim de lesa humanitat"

Multitudinari acte / R. Lledó
L'acte que ha tingut lloc a l'Àgora ha estat seguit per unes 150 persones

Des d'Esquerra Unida al Parlament Europeu es treballa per "fer una missió d'investigació per demostrar que la trama dels bebés robats és un crim de lesa humanitat que no ha sigut investigat per l'estat". No hi ha xifres concretes de casos de bebés robats ni al conjunt de l'Estat ni a les nostres comarques. Ho ha contat Marina Albiol a ARAMULTIMÈDIA

La trama dels bebés robats durant el franquisme continua en l'actualitat. Guanyar Alcoi i Esquerra Unida al Parlament Europeu han organitzat un encontre per "treballar conjuntament amb les víctimes i les associacions", segons ha contat a ARAMULTIMÈDIA l'eurodiputada Marina Albiol. Des d'Esquerra Unida al Parlament Europeu es va treballar a maig de 2017 per "fer una missió d'investigació per demostrar que la trama dels bebés robats és un crim de lesa humanitat que no ha sigut investigat per l'estat". Ara es tracta e fer efectives les conclusions d'aquella missióNo hi ha xifres concretes de casos de bebés robats ni al conjunt de l'Estat ni a les nostres comarques.

A banda d'Albiol, l'acte ha estat moderat per la senadora alcoiana de Podem, Vicenta Jiménez. També ha participat, davant unes 150 persones, Esther López, responsable federal de Memòria Democràtica d'EU. La taula l'han completat Cristina Ruz (busca a un germà seu que va nàixer en el Sanatori de Sant Jordi en 1963) i Toni Samper (adoptat per una família alcoiana en la Casa Cuna de València).

Marina Albiol també ha denunciat "la falta de voluntat política total per investigar-ho", ja que "és una responsabilitat directa de l'Estat". El que reclamen és víctimes és "justícia, veritat i reparació".

Un informe del Parlament Europeu dóna unes "recomanacions a l'Església i l'Estat Espanyol", com ha contat Albiol. Aquestes recomanacions es basen en el fet que es reconega que ha sigut una trama, l'exigència que s'òbriguen tots els arxius, la petició d'una fiscalia especialitzada perquè hi haja una investigació en profunditat o que es cree un banc d'ADN públic perquè les víctimes puguen acudir.

Casos de bebés robats a les nostres comarques

És difícil tindre xifres a les nostres comarques o a l'Estat Espanyol. Segons conta Albiol, "es parla d'entre 30.000 a 300.000 persones afectades a l'estat espanyol. El marge és molt ample". 

A banda d'aquest rang de xifres tan ample, moltes de les víctimes no saben que ho són perquè pensen que són adoptats legalment o fills naturals. Hi ha altres casos de gent major que no coneix la trama de bebés robats o les víctimes ja han mort.