El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L’exposició de ‘La Desbandà’ inaugura les II Jornades de Memòria Democràtica a les comarques

Per la seua part, l’exconsellera i professora de Dret, Rosa Pérez Galijo, va donar una conferència en la qual va fer repàs per totes les polítiques en matèria de Memòria Històrica que va emprendre des de la Diputació de València.

L'esdeveniment, a més d'oferir xarrades, ha presentat una exposició sota el titol ‘La Desbandá, la carretera de la mort de Màlaga a Almeria’.

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina enceta amb èxit les II Jornades de Memòria Democràtica a l’Alcoià i El Comtat. L’esdeveniment es va celebrar al Centre Cultural El Teular, presentat per Marta Jordà que va parlar i donar visibilitat als fets i les conseqüències d’una etapa de la història d’Espanya que van comportar el patiment i inclús la mort de milers de famílies.

Les Jornades van inaugurar una exposició titulada ‘La Desbandá, la carretera de la mort de Màlaga a Almeria’, a càrrec de l’Associació Sociocultural La Desbandá. L’exposició és un recull de fotografies i relats en primera persona en les quals es mostra el patiment inhumà d’aquella massacre en l’any 1937.

El president del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina, Àlex Barber, va reafirmar la importància de les associacions memorialistes, donat que “en tots els països del món que han tingut una dictadura sempre hi ha associacions memorialistes que recorden a aquelles persones van haver de patir l’enorme injustícia que és una dictadura”. Així mateix, va agrair l’assistència del públic i la participació per part de les institucions, com ara l’alcalde de Cocentaina, Jordi Pla; l’alcalde de Muro, Vicent Molina; i el director general de Transparència i Participació, José Salvador Tárrega Cervera, a més de l’exconsellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Galijo.

Per la seua part, l’exconsellera i professora de Dret, Rosa Pérez Galijo, va donar una conferència en la qual va fer repàs per totes les polítiques en matèria de Memòria Històrica que va emprendre des de la Diputació de València i posteriorment des del Govern de la Generalitat Valenciana. En aquest sentit, va afirmar que “la Història ens ensenya que sempre es pot anar cap enrere”, motiu pel qual “mai hem de donar els drets per consolidats” i va mostrar la seua satisfacció amb el fet de què les províncies d’Alacant i Castelló s’hagen quedat, pràcticament, lliures de fosses comunes.

Les Jornades van continuar amb la projecció documental ‘La Desbandá’, acompanyada per la conferència per part del president de l’Associació Sociocultural ‘La Desbandá’, Rafael Morales.