El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L’exposició de l’obra pictòrica de Francisco Laporta dona el punt d’eixida de les activitats de la Fira Modernista

La mostra es pot visitar de l’1 al 25 de setembre, en horari de dijous i divendres de 10 a 13 h. i de 17:30 a 20 h., i dissabtes i diumenges d’11 a 13:30 h.

La Fira Modernista 2022 fa un homenatge a la figura del pintor Francisco Laporta, i aquest dijous passat s'ha organitzat una exposició de les seues obres, moltes d'elles inèdites.

El passat 1 de setembre van arrancar les activitats relacionades en la Fira Modernista, que se celebra del 19 al 25 de setembre. La Fira ha passat de celebrar-se en una sola setmana a allargar-se pràcticament a un mes sencer. La primera d’aquestes va ser inaugurada ahir i és una exposició de l’obra pictòrica de Francisco Laporta Valor.

Laporta va ser un pintor destacat, que va tindre una personalitat fascinant i es va dedicar també a ser gravador, litògraf, fotògraf, inventor de patent, fins i tot va arriba a ser polític. Possiblement la faceta més reconeguda va ser la de pintor i precisament en açò es basa aquesta exposició. Segons ha explicat Lluis Vidal Pérez, Comissari de l'Exposició: “És la primera exposició antològica que se li fa i s’han pogut reunir més de 40 obres, la majoria inèdites completament. Ho hem fet a l’Antic Asil perquè estan els dos grans llençols d’ell”.

Algunes obres s’exposen al públic per primera vegada des de 1894, com 'La rosa mística' (cedida pel MUBAG) i el 'Sagrat Cor' (d’una col·lecció particular). I és que quasi totes les obres de Laporta estan en mans de particulars.

La mostra es pot visitar de l’1 al 25 de setembre, en horari de dijous i divendres de 10 a 13 h. i de 17:30 a 20 h., i dissabtes i diumenges d’11 a 13:30 h. També es faran dues visites guiades, per part dels comissaris, els dissabtes 10 i 24 de setembre a les 12 h., aquesta darrera amb la col·laboració de la Coral Polifònica Alcoiana.

El certàmen de la Fira Modernista va nàixer al 2017 “amb una vocació de retrobar-nos amb el passat”, segons explica Lorena Zamorano, regidora de Turisme. De manera que els alcoians i alcoianes puguen conèixer al passat de la ciutat, però a la vegada que la gent de fora s'anime a vindre. La tercera edició va aconseguir alcançar, a nivell de turisme, quasi les mateixes xifres que les Festes de Moros i Cristians. 

Durant tot el mes hi ha moltes activitats culturals xerrades i exposicions, mentre que les dates més lúdiques es concentra el 23, 24 i 25 de setembre, on la gent ix al carrer vestida de l’època.  Cal dir que pot participar qualsevol persona que ho desitge.

A la inauguració també van assistir familiars de Laporta, que han cedit temporalment algunes de les obres pictòriques per a la mostra.

La pròxima setmana, La Fundación Mutua Levante acull una exposició que posa el focus en la resta d’aspectes de la seua biografia.