El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Jaume Brotóns, membre del col·lectiu No+Precarietat Alcoiá-Comtat.

Jaume Brotóns

L'habitatge com a primer element de reivindicació social

Aquests dies s'ha reunit a Alcoi el recent creat OMHA, -Observatori Municipal per a l'Habitatge d'Alcoi, amb l'objectiu de fer un diagnòstic ampli so…


Aquests dies s'ha reunit a Alcoi el recent creat OMHA, -Observatori Municipal per a l'Habitatge d'Alcoi, amb l'objectiu de fer un diagnòstic ampli sobre la situació de l'Habitatge en la nostra Ciutat, recollint la feina que ja realitzen altres Observatoris com en el d'àmbit autonòmic en la mateixa direcció. El OMHA pretén buscar espais d'anàlisi i obtenir solucions a la manca de Habitatge Públic a la nostra ciutat. 

Som una ciutat que ha patit moltíssim en l'aspecte habitacional. El Centre se'ns ha caigut per complet, la seua rehabiliació ha anat només en el sentit de construir sense tenir en compte el patrimoni històric immens que romania sota el seu sòl. El paisatge és desolador quan un passeja per zones com els carrers Sant Gregori, Mare de Déu d'Agost, o pel antig barri de la Verge Maria, i altres zones del Centre d'Alcoi.

D'altra banda la crisi econòmica de 2008 va deixar en una precarietat habitacional a una part molt important de la nostra societat i ara amb la crisi Saniaria s'endureix, a l'haver també repercussions econòmiques i per tant la imposbilidad de poder atendre les famílies vulnerables, el pagament de lloguers o hipoteques.

Cal tenir en compte que la Comunitat Valenciana està molt mal finançada i tot i l'esforç del Govern Autonòmic de l'Botànic, a l'duplicar la inversió en habitatge, - Els plans Renhata de rehabilitació i reformes dels habitatges, el Pla per a la regeneració Urbana - ARRU-, l'aplicació del Pla d'Habitatge 2018-2021, les Ajudes per la Covid-19 i per a les persones vulnerables, l'objectiu de la llei "Habitat 20-30” de duplicar el parc d'habitatges públics, o també en l'àmbit climàtic i de reducció d'emissions, amb el pla "Horitzó 2020” de serveis integrats, la posada a punt de la Xarxa "Xaloc" com a instrument únic d'assessorament en el tema d'habitatge, o el Pla "Reconstruïm Pobles" per a la rehabilitació dels Centres històrics de les nostres ciutats, però sobretot destacar, el pas fet amb la Llei de "Tempteig i Retracte", on es dóna la possibilitat que l'administració auónomica i municipal, puguin tenir prioritat a l'hora d'adquirir habitatges procedientes de les subhastes que realitzen les Gestores Immobiliàries dels Bancs i que fins ara queien en mans dels Fons Voltors , tots els seus habitatges, i que ara podrán estar en mans de l'Administració i que aquests habitatges vagin a fins socials, donant un pas pioner a nivell de l'Estat en aquest sentit.

Però encara amb tot això la manca d'habitatge social, davant la situació econòmica que es viu - falta d'ocupació, famílies amb dificultats en tots els àmbits- fa que l'accés a la mateixa sigui clarament insuficient i ho demostren unes llistes interminables de demanda d' habitatge tant autonòmica com municipal, per persones amb dificultat habitacional.

Necessitem, que la creació d'un espai que analitzi la situació de l'habitatge i aporti solucions a Alcoi, com és el recent creat OMHA, serveixi de veritat per donar resposta al problema de l'habitatge, sobretot en l'àmbit de l'habitatge públic, donada la desesperació de moltes persones davant la dificultat d'accés a un dret fonamental, recollit a la Constitució, a l'Estatut, i en diverses normatives internacionals.

És desitjable que l'Observatori recent creat no siga un Organisme sense recorregut i acabi com un espai burocràtic i allunyat de la realitat habitacional de la Ciutat. És una oportunitat d'impulsar una política d'habitatge propera als ciutadans i que proporcioni resultats per alleujar una situació molt greu. Recordem que l'habitatge és l'element d'exclusió més importan de tots els que envolten a les persones en situació de vulnerabilitat i en risc de pobresa.
Alcoi a 17 Octubre. JAUME BROTÓNS, Membre del Grup No+Precarietat Alcoiá-Comtat.