El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Hospital d'Alcoi i FISABIO estudien els efectes sobre la fertilitat del iode radioactiu

En l'estudi participen 57 dones que han sigut tractades a l'hospital Verge dels Lliris

L'Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi i la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana, FISABIO, han iniciat un estudi retrospectiu per determinar la relació que hi ha entre la fertilitat i el tractament de iode radioactiu en pacients amb càncer de tiroides. En l'estudi s'inclouen els casos de 57 dones en edat fèrtil, que han patit aquest càncer i que han rebut tractament de iode al servei d'Endocrinologia de l'Hospital alcoià.

Amb aquest estudi volen concretar si l'exposició a iode radioactiu modifica la fertilitat. La doctora Pino Navarro, endocrinòloga de l'Hospital Verge dels Lliris i cap del grup d'investigació, explica que "afortunadament la majoria de les pacients conserven una bona qualitat de vida i moltes buscaran posteriorment un embaràs. El problema que observe en la meua pràctica clínica és la visita en consulta de fertilitat de dones jóvens que tenen una baixa reserva ovàrica 'inexplicable', i l'únic antecedent és que han sigut tractades d'un càncer de tiroides i exposades al iode radioactiu".

En l'estudi analitzaran la reserva ovàrica mitjançant la determinació de l'hormona Antimülleriana, que informa de la quantitat i qualitat dels òvuls. Així, si realment es confirma que la reserva ovàrica es veu afectada pel iode, "plantegem un canvi de paradigma en l'assistència a aquests pacients", oferint un assessorament reproductiu a la dona abans de ser tractada, i fins i tot, "valorar la crio-preservació d'ovòcits". I en cas que la dona ja haja rebut tractament "recomanem valorar la reserva ovàrica actual i en funció del resultat i del pronòstic reproductiu, plantejar la conveniència de no demorar la recerca de gestació i/o recollida d'ovòcits abans que s'esgote la reserva".

El càncer diferenciat de tiroides, segons expliquen des de la conselleria de sanitat, és el tumor endocrí més freqüent. La seua incidència és més alta en dones, ja que de cada 3 casos detectats un és en homes. Alerten que "en l'actualitat, és el tipus de tumor que més creix en incidència", i detallen que a la província de València es registraren en el 3017 més de 12.000 casos, 3.100 casos més que en l'any 2000. El tractament consisteix en l'extirpació de la glàndula tiroide, i en molts casos, tractament amb iode radioactiu.

Una vegada finalitze aquest estudi retrospectiu, des de FISABIO i l'Hospital Alcoià volen fer un estudi prospectiu amb la col·laboració d'altres hospitals de la Comunitat Valenciana i Andalusia, on s'avaluarà l'hormona antimülleriana abans i després del tractament per a avaluar l'impacte real en cadascuna de les pacients.