El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L’IES Cotes Baixes acull la reunió dels instituts de la Xarxa Nacional de Centres de Excel·lència de Formació

El programa ha inclòs una sessió de treball sobre transformació digital, les visites a les empreses Zeus Visual Data i ACTIU.

En aquesta reunió s'ha tractar la transformació digital dels centres i la seva integració en la transformació d'espais i adopció de mesures metodològiques.

Durant dos jornades el IES Cotes Baixes d’Alcoi ha sigut amfitrió de l’encontre dels 8 dels 42 instituts de la Xarxa Nacional de Centres de Excel·lència de Formació (centres de Sant Joan-Donibane, Pamplona; Escola del Treball, Barcelona; CIFP Simón de Colònia, Burgos; IES Conestable Álvaro de Lluna, Toledo; CIFP Politècnic de Múrcia, Múrcia; IES Ferran III, Martos (Jaén); CIFP MiguelAltuna, Bergara- Guipúscoa País Basc i el mateix IES Cotes Baixes). El centres han sigut elegits per ser catalitzadors d'ecosistemes innovadors i creadors d'entorns d'innovació, investigació i emprenedoria.

El programa ha inclòs una sessió de treball sobre transformació digital, les visites a les empreses Zeus Visual Data i ACTIU, així com la participació de la consultora Venture Experiencie, qui ha avançat part de l'innovador projecte de transformació físic-digital que està desenvolupant per a Cotes Baixes. Durant aquests dies han estat acompanyats també per Marta Armendia Santos, Directora General de Formació Professional de la Conselleria d'Educació i el Subdirector General d'FP, Salvador Colomar.

Els centres es reuneixen per treballar 5 projectes sobre transformació digital, formació en tecnologies emergents dins de la fabricació automatitzada, innovació aplicada a través de sistemes intel·ligents en la fabricació, prospecció per a la detecció de nous perfils professionals i proposta de nous models curriculars.

A aquesta reunió s’ha treballat sobre el primer dels projectes: la transformació digital dels centres i com s’integra en la transformació dels espais i l’adopció de mesures metodològiques.

L'IES Cotes Baixes va iniciar fa nou anys un procés de transformació basat en el canvi metodològic, la transformació dels espais educatius, impulsar la internacionalització d'alumnes i professors, treballar la innovació en els processos associats a la indústria i obrir vies de col·laboració amb empreses i indústries afins a les famílies formatives que ofereix el centre.

Com a resultat, s'han desenvolupat eines de gestió de projectes que unifiquen tasques i equips mitjançant taulers (Trello), una app pròpia d'avaluació (ValoraT), Impressores 3D, a més de la transformació i adequació dels espais, per a afavorir la posada en pràctica dels Aprenentatges Basats en Reptes (ABR), i que s'han vist reflectides en les noves aules, com Thinking Lab, en 2015; Space 5.0, en 2021, per a Robòtica; Acteca en 2023, per a Comerç i Màrqueting que compta amb una vertadera botiga de comerç just, aules d'emprenedoria, un nou taller de fabricació per control numèric digitalitzat, o un nou taller d'automoció, que està en procés de desenvolupament.

L'IES Cotes Baixes ha aprofitat aquesta trobada per a presentar als huit centres participants quin serà el seu següent pas. Un ambiciós projecte físic-digital experiencial que pretén adaptar part dels espais de l'institut a través de la tecnologia, la creativitat i el disseny. I en paral·lel, gestionarà a través de Big Data i la IA tot el volum de dades que genera el centre de manera funcional i intencional, per a implementar-los en millores de les àrees d'innovació, internacionalització, aprenentatge i empresa. Per a això compta amb tres col·laboradors de referència en les seues respectives àrees: Actiu, Zeus Visual Data i Venture Experience.

El director de Cotes Baixes, Fernando Sansaloni, ha explicat com han anat adaptant el centre durant els últims 10 anys. En aquest sentit, ha assenyalat que "volem fer un salt més després d'analitzar totes les tecnologies emergents que ofereix el mercat. Aterrar totes les idees i donar-los forma en el nostre espai que servisquen per a generar valor tant en l'alumnat com en el professorat, el vertader motor de l'aprenentatge. Ens esforcem per estar al dia, però això requereix una corba d'aprenentatge per a alumnat i professorat tremendament fort, el punt està a buscar l'equilibri entre la tecnologia i l'humà perquè aquesta corba d'aprenentatge es puga abordar amb total garantia. Sempre hem tingut clar que l'FP podia generar valor i hem dirigit tots els nostres esforços a aprofitar el seu talent”.