El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'IES Cotes Baixes i la seua casa sostenible estan a Iran en la final del premi mundial Energy Globe

A Iran, Miguel Ángel Ibars i José Pérez, responsables del projecte; amb Maria Moltó, responsable de comunicació de l'IES Cotes Baixes.

Fins aquest dimecres participen en la final mundial dels premis sostenibles d'Energy Globe, així com en el Congrés Ciutats i Pobles Sostenibles de les Nacions Unides i la Universitat de Yazd

La Fundació Energy Globe atorga cada any un premi internacional a la sostenibilitat i la protecció del Medi Ambient. Amb 182 països participants i més de 2.000 projectes presentats, els guardons reconeixen els treballs més destacats de cada país. I representant a Espanya com a guanyadors nacionals està l'institut de secundària alcoià Cotes Baixes, amb el seu projecte de casa sostenible.

La delegació alcoiana desplaçada a Iran compta amb els responsables del projecte: Miguel Ángel Ibars, professor del Cicle de Grau Superior d'Energies Renovables, i José Pérez, cap del departament d'Energia i Aigua. Durant la seua estada a Iran també participen en el Congrés Ciutats i Pobles Sostenibles, coordinat pel programa de ciutats intel·ligents de Nacions Unides, i la Universitat de Yazd a Iran.

La Fundació Energy Globe treballa des de l'any 1999 per demostrar que molts dels problemes ambientals que patim tenen solucions factibles. Els premis s'organitzen en cinc categories: aigua, terra, aire, foc i joventut.

 

 

La Casa Sostenible de Cotes Baixes

Es tracta d'una casa de 30 metres quadrats amb les instal·lacions necessàries per a fer un correcte aprofitament energètic, i constitueix una vivenda sostenible. Està construïda en una parcel·la de 100 metres quadrats que l'institut tenia desaprofitada.

En la seua construcció i disseny han participat alumnes dels cicles de fusta. Electricitat, electrònica, fabricació, mecànica o transport. Miguel Ángel Ibars i Miguel Pareja, professors responsables del projecte, expliquen que "és important que els alumnes puguen adquirir experiència sobre el terreny durant la seua formació. Quedar-se tan sols amb la teoria de l'aula és com llevar-se la fam tan sols llegint el menú".

Des del centre educatiu expliquen que aquest projecte els ha permés adonar-se "fins a quin punt les tecnologies actuals permeten la sostenibilitat energètica d'una vivenda". Però a més es tracta d'un projecte viu que creix, un "laboratori per al desenvolupament de nous reptes en els següents cursos acadèmics, com la incorporació de funcions elèctriques automatitzades per a millorar l'eficiència, o un xicotet hort ecològic a l'exterior".