El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'IES Cotes Baixes rep un reconeixement internacional per un projecte de sostenibilitat i energies renovables

La Fundació Energy Globe ha valorat uns 2.000 projectes procedents de 182 països, sent el de l'IES Cotes Baixes el millor valorat de tot l'estat. Amb aquest resultat el projecte d'Alcoi accedirà a una ronda final on competirà contra premis de tot el món. És la primera volta que un institut públic d'Educació Secundària i Cicles Formatius obté el premi en l'estat espanyol.

El projecte, consistent en la creació d'una casa sostenible energèticament, ha estat el millor considerat de tot l'estat espanyol per part d'Energy Globe, una fundació austríaca que atorga els premis mediambientals més importants del món.

L'entrega del premi s'ha escenificat aquest 20 de novembre en les mateixes instal·lacions del centre, a càrrec del conseller comercial de l'ambaixada austríaca, Ernst Kopp, qui ha destacat la importància que "els alumnes de l'institut arriben a ser prescriptors d'opinió per al foment de noves formes d'energia".

Entre la comitiva que s'ha desplaçat al centre per a l'acte d'entrega també s'ha pogut veure al cònsol honorari d'Àustria en la Comunitat Valenciana, Juan Hernández Martí; o al regidor d'Educació, Alberto Belda; els quals han contemplat de primera mà les particularitats de la casa energèticament sostenible.

Un dels encarregats del projecte, Miguel Ángel Ibars, ha especificat que l'objectiu de la iniciativa era construir un habitatge amb materials respectuosos per al medi ambient i sostenible mitjançant energies renovables.

La vivenda disposa de panells solars fotovoltaics i aerogeneradors, instal·lació geotèrmica, un hivernacle, i un hort amb reg automatitzat. Tant els alumnes de formació professional dels diferents departaments com els de secundària han participat en el projecte.

El director de l'IES Cotes Baixes, Fernando Sansaloni, ha assenyalat que “a través d'un projecte com la Casa Sostenible Energèticament hem aconseguit treballar de forma conjunta empreses de la zona, professors de diferents cicles formatius i alumnes de tots els itineraris formatius que ofereix el centre: cicles formatius, secundària i batxillerat”.

La Casa Sostenible Energèticament va guanyar també, en 2015, el Premi Francisco Giner dels Ríos a la Millora de la Qualitat Educativa, en la categoria Millor Treball que concedeix el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i la Fundació BBVA.