El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L’incendi d’aquest estiu motiva l’elaboració d’un Manifest de Poble i un aplec per buscar solucions a la situació

El resultat d'aquestes reunions és el Manifest de Poble, un document viu i en constant actualització que pretén destacar les necessitats particulars que caldria atendre per tal de revitalitzar els petits pobles rurals.

La coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat i l’associació El Rentonar s'uneixen per a buscar solucions per tal de dinamitzar els pobles i el territori rural i veure què es pot fer davant grans incendis com l'ocorregut aquest estiu.

El dur incendi que va colpejar les nostres comarques aquest passat estiu, i que va calcinar unes 13.000 hectàrees, va despertar la preocupació de molts pobles i la sensació de que calia fer alguna cosa.

Des d’aquell moment la coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat i l’associació El Rentonar es van plantejar que calia entendre què estava passant amb els gran incendis i quin era el futur previsible. La idea no és evitar el foc sinó saber què s’ha de fer quan passe, i d'altra banda, els incendis agafen grans dimensions perquè s’esta perdent el mosaic tan típic del mediterrani (paisatge mixt agro-forestal).

La conclusió lògica d'aquests arguments és que els focs de les nostres serres són deguts al despoblament i a l'abandonament agrícola. I és en aquesta doble línia que les plataformes ciutadanes decidiren muntar un nou aplec pel territori. I clar, l'àrea de cobertura no només inclou les zones de l'incendi sinó altres pobles també que responen al mateix perfil.

Durant l’incendi, moltes persones es van sentir desemparades i impotents. Aquest fet ha motivat que s’hagen organitzat xicotetes reunions als pobles per a elaborar un aplec. El resultat d'aquestes reunions és el Manifest de Poble, un document viu i en constant actualització que pretén destacar les necessitats particulars que caldria atendre per tal de revitalitzar els petits pobles rurals.

El 2n Aplec pel territori està pensat per al proper gener i en ell es pretén que tant científics, com polítics, com gent dels pobles puguen establir un fòrum de debat d'iniciatives per a dinamitzar els pobles. No es pretenen buscar culpables sinó proposar solucions i cercar llocs on eixes idees hagen sigut ja satisfactòries per a poder-les implementar a casa nostra.

S’han fet ja reunions a les localitats de Millena, Gorga, Balones, Quatretondeta, Fageca, Tollos, Beniaia, la Vall d'Alcalà, la Vall de Gallinera, Planes, Benillup, Benialfaquí, Benimassot, la Torre de les Maçanes i la Vall d'Ebo.