El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'increment d'ajudes de la Diputació enfronta PSOE i Compromís a les nostres comarques perquè tots dos se senten impulsors

Vista aèria de les nostres comarques

La Diputació destinarà diners als municipis per a compensar el que es gastaren en obres després del temporal del 2017

Compromís considera que les pressions judicials han afavorit l'acord; mentre que des del PSOE creuen que ha sigut en part gràcies a l'esmena presentada pel diputat i alcalde d'Alcoi Toni Francés. No és que no siga important qui aconsegueix les coses, però és una mostra que tot serveix de pilota política que llançar a l'oposició.

La Diputació d'Alacant destinarà enguany vora 4 milions d'euros a les nostres comarques per a obres sostenibles. Part d'aquesta quantitat és per a compensar aquells municipis afectats pel temporal, i que hagueren de fer obres d'urgència als pobles. Doncs bé, tant des del PSOE com des de Compromís s'han mostrat molt satisfets per l'increment de les ajudes, però també ha generat un lleuger enfrontament entre ells, perquè els dos es consideren artífex de l'increment

Per una banda, Compromís assegura que s'ha aconseguit un "repartiment just de les inversions" gràcies a "la defensa de Compromís d'una altra Diputació, allunyada dels clientelismes i els besamans". Compromís ha dut als Tribunals l'anterior acord entre "PP i PSOE, que incloïa 8 milions d'euros en subvencions a dit", i a espera de resolució final, des de Compromís consideren que "a conseqüència d'aquest moviment de la coalició, els pobles de L'Alcoià-El Comtat gaudiran d'una despesa extra d'1.937.100 euros per a reparar els danys causats pels temporals de pluja i neu". Així Compromís calcula en un 53 per cent l'increment aconseguit en les ajudes, que passen de més de 3,5 a més de 5,5 milions d'euros. El portaveu de Compromís Alcoi, Màrius Ivorra, considera que "açò evidencia la falta d'interés del nostre alcalde Toni Francés, que forma part de la Diputació d'Alacant, ja que el PSOE havia pactat amb el PP unes subvencions que perjudicaven clarament al municipi d'Alcoi".

Per contra, des del PSOE consideren que ha sigut precisament "la judicialització de per part del grup Compromís de les subvencions nominatives" la que "ha estat bloquejant 42 milions d'euros per als pobles i ciutats de la província d'Alacant durant més de 3 mesos". Des del PSOE expliquen que, a espera que els jutjats decidisquen, Esquerra Unida va plantejar aprovar la part d'inversió on tots els partits estaven d'acord, i els socialistes afegiren una esmena "mitjançant el diputat Toni Francés, perquè, a banda, del desbloqueig tots els pobles que es van veure afectats pel temporal de 2016 i principis de 2017 foren compensats per l'import total de les inversions que havien fet i no només en un 33 per cent com plantejava el PP. Aquesta proposta va ser aprovada per unanimitat, cosa que desconeix el senyor Ivorra, i ha suposat un increment de la inversió a la nostra comarca de més d'1.700.000 €, passant dels 720.000 € inicialment proposats pel PP als 2,5 milions gràcies a la proposta del PSPV". El diputat i alcalde d'Alcoi Toni Francés va més enllà i diu que no veu "mala fe en les acusacions de no defensar els interessos d'Alcoi des de la Diputació d'Alacant, sinó desconeixement del seu funcionament i seguidisme partidista a l'estratègia demagògica del seu grup a la Diputació".

Així les coses, les nostres comarques rebran diners de la Diputació per a compensar les despeses fetes per a solucionar els problemes del temporal. S'ha arribat a aquest punt gràcies a l'acord polític de les diferents faccions, però tot i això, la qüestió encara s'utilitza com a pilota política per incrementar la polèmica.