Els fabricants de joguines han mostrar certa preocupació pels ‘productes copiats’ que no han passat els estudis de seguretat i poden ser un risc per als xiquets.
L’Institut Tecnològic del producte infantil i d’oci (AIJU) ubicat a Ibi, ha presentat la 31 edició de la Guía AIJU 2021-2022. La publicació recull un estudi realitzat entre 644 famílies amb fills d’entre 0 a 12 anys nivell nacional.
Els resultats confirmen la tendència cap un increment de la compra online front a la presencial. El 43% de les compres de regals per a xiquets i xiquetes es fan ja a través d’internet, el que compensa la baixada de vendes a les tendes físiques. Però encara que les compradors son ara més digitals, segueixen comprant de forma presencial també. Sembla que la coexistència de les dues formes ajuda a planificar millor les compres.
Les raons per les quals es compra online son principalment: la comoditat de rebre les joguines a casa o a la feina (51%), perdre menys temps (42%) i ser més barat (42%). A més s’ha destacat que este mètode estalvia les aglomeracions, que en temps de pandèmia s’intenten evitar.
Les joguines que més es compren online son. Joguines de primera infància (60%), disfresses i complements (59%) i joguines tecnològiques i electròniques (54%). Per altra banda les joguines que es compren de forma física són: peluix (87%), vehicles en miniatura (83%), joguines d’aire lliure (82%) i minifigures o nines (80%).
La venta online ha concentrat les ventes en grans plataformes com Amazon o webs d’importació com Aliexpress, i en menor mesura hipermercats i grans superfícies. Sols el 12% correspon a tendes de joguines online.
Els fabricants de joguines han mostrar certa preocupació pels ‘productes copiats’ que no han passat els estudis de seguretat i poden ser un risc per als xiquets.
PERFILS
La guia ha establert diferents perfils d’interessos en els xiquets. Açò s’ha fet gràcies a un estudi entre més de 3500 xiquets i xiquetes d’Espanya, Italia, França, Regne Unit i Alemanya. L’estudi destaca la presencia de set perfils en els xiquets de la generació Alpha (nascuts entre 2010 i 2025): Creative heroes, Humorous champs, Affectionate dreamers, Notable achievers, Green explorers, Experimental makers y Remote social lovers.
A Espanya predominen els Affectionate dreamer (jocs de nines, accessoris, animals de peluix, manualitats, disfresses i imitació de tasques domèstiques).
Esta segmentació permet al sector jogueter conèixer millor el comportament com a usuaris i consumidors de joguines i adaptar i personalitzar millor els nous productes a les necessitats reals.