El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Llegendes, terror i monstres a Cocentaina

L'alcoià Francesc Gisbert, un dels tres autors de la "Guia inacabada de la fantasia valenciana".

Francesc Gisbert ha guanyat el Premi Ciutat de Torrent i Ciutat de Borriana; Víctor Labrado ha aconseguit el Premi Enric Valor i el Joanot Martorell; i Joan Borja el Ciutat de Benicarló i el Premi de la Generalitat Valenciana al millor llibre juvenil.

Els escriptors Francesc Gisbert, Víctor Labrado i Joan Borja ens faran tremolar de por amb la seua “Guia inacabada de la fantasia valenciana”.

L’acte, sota el títol de “Nit de contes al pub Nou Festa” tindrà lloc el 4 de maig a les 20 hores al pub Nou Festa de Cocentaina i ha comptat amb  el suport i l’organització de la Coordinadora pel valencià de l’Alcoià i el Comtat i el Guaret, una associació d’origen socarrat que sempre s’ha caracteritzat per la defensa de la cultura contestana i valenciana.  

 

En aquest esdeveniment tindrem el gust de conéixer la “Guia inacabada de la fantasia valenciana”, un magnífic llibre publicat per iniciativa del Museu Valencià d’Etnografia que, a més, ha gaudit del suport de la Diputació de València i la Generalitat Valenciana. En ell, s’ha recollit quasi tota la cultura popular valenciana relacionada amb la por, les criatures fantàstiques o les presències misterioses que, des de sempre, ens han acompanyat quan els nostres avis i àvies ens contaven històries a la vora de la llar. Per a acabar-ho d’adobar, el llibre ve acompanyat per les il·lustracions de Marc Bou, que fan, si cap, més plaent l’acte de llegir-ho.

 

Molts anys després que Enric Valor començara a recopilar aquest tipus d’històries, el seu llegat es manté ben viu gràcies a Víctor Labrado, Francesc Gisbert i Joan Borja que, no obstant això, no és la primera vegada es reuneixen per a parlar sobre llegendes. Ja el 2018 publicaren “Por o fugirem” i, de manera individual, “Llegendes valencianes” i “Llegendes de la ciutat de València”, ambdues de Víctor Labrado; “Màgia per a un poble”, de Francesc Gisbert; o “Llegendes del sud”, de Joan Borja.

 

Al llarg de la nit del dijous, els assistents a l’acte podran descobrir l’existència de la Quarantamaula, el Tombatossals o el Butoni i, a més a més, saber el lloc exacte on trobar-los i, fins i tot, quin dia de l’any és més fàcil creuar-se amb ells. Una oportunitat única per conéixer un poc més de la nostra identitat com a poble de la mà de tres dels majors professionals en la matèria que, no cal oblidar-ho, també són tres dels majors narradors del País Valencià.