El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Llicència d'armes gratis per als festers alcoians

Un moment de l'alardo de les festes del 2016/AM
L'Associació de Sant Jordi i les filaes correran amb les despeses de tots els permisos, uns 60 euros per fester

L'Associació de Sant Jordi i les filaes alcoianes col·laboraran per sufragar les despeses que suposaran per a tots els festers traure's la llicència d'armes per a poder disparar el dia de l'alardo. Calculen que hauran d'invertir uns 60 euros per fester, tot i que no concreten el nombre estimat de festers que necessiten el permís. Ja s'ha concertat les proves mèdiques amb una clínica, i l'associació correrà amb aquesta despesa. Cada filà pagarà les taxes de l'Estat. Amb aquesta mesura volen fomentar la participació en les batalles, sense incrementar el cost als festers

Tots els festers alcoians que vulguen disparar el dia de l'alardo i no disposen de llicència d'armes, ara podran aconseguir-la gratis, ja que l'Associació de Sant Jordi i les diferents filaes col·laboraran per sufragar totes les despeses. Estimen que hauran de destinar uns 60 euros per fester, tot i que no concreten el nombre de festers estimats que necessiten la llicència. La mesura, com expliquen des de l'associació, té una doble finalitat: fomentar la màxima participació en l'alardo al mateix temps que no s'incrementa el cost per als festers. Així, filaes i junta directiva de l'associació han arribat a un acord per a assumir aquesta despesa.

Recordem que la llicència d'armes és obligatòria després que s'haja derogat la moratòria del Reglament d'Armes aplicada des de l'any 1999, i que permetia als festers utilitzar el trabuc el dia de l'alardo tan sols amb el carnet de conduir. A partir del 2017, tots els festers que vulguen disparar hauran de comptar amb la llicència d'armes. Vicente Bas, vicepresident econòmic de l'Associació de Sant Jordi, explica que "la decisió del govern és clara: els festers han d'obtenir la llicència, per això hem gestionat amb rapidesa, amb la col·laboració de l'Ajuntament, perquè puguen fer-ho de manera gratuïta i senzilla".

L'Associació de Sant Jordi ha concertat les proves mèdiques necessàries amb la clínica Urgensa, i es pot demanar cita des de ja mateix. Els festers han d'anar a la clínica a fer les proves per a obtenir el certificat d'aptitud física, però la tramitació de la llicència davant la Guàrdia Civil es farà des de la mateixa Associació de Sant Jordi.

L'Associació assumeix el pagament del certificat mèdic, i cada filà assumirà la taxa de l'Estat per expedir la llicència. El president de l'Associació Juan José Olcina ha agraït la predisposició dels primers trons de les filaes en donar suport a aquesta mesura. A més a més explica que "s'han agilitzat tots els tràmits de l'acord perquè els festers que resideixen fora puguen acudir a la clínica durant els dies nadalencs i obtenir la llicència sense cost algú".

Des de l'Associació confien ara que la gran majoria dels festers demane la llicència. El ponent de festes Francisco Cantó assegura que "si volem mantenir l'acte que dóna origen a la nostra festa tal com el coneguem hui en dia, hem d'obtenir la llicència d'armes. L'Associació i les filaes hem treballat er facilitar tot el procés. Ara la responsabilitat és de cadascun dels festers, que de segur que s'impliquen per conservar un alardo com el d'Alcoi, únic i incomparable per la seua magnitud".

El cost total de cada llicència és de vora 60 euros, però "al fester no li costarà res", assegura el vicepresident econòmic Vicente Bas, qui explica que la partida per a pagar els certificats "procedeix de subvencions i no de les aportacions dels associats". Bas recorda a més que fa dos anys també es va impulsar l'Alardo amb una subvenció per frenar la pujada del preu de la pólvora, decisió que els va permetre recuperar participants en l'acte.