El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Llúcia Martín llegirà el manifest del 9 d'octubre a Alcoi i Xavi Mira presentarà l'acte

Xavi Mira / AM

Els Premis 9 d'Octubre, un individual i altre col·lectiu, estan dedicats a José Maria Segura, director del Museu Arqueològic, i als herois que encara lluiten contra la Covid-19.

Malgrat les restriccions d'aforament i la 'nova normalitat' produïda per la Covid-19, el Teatre Calderón d'Alcoi tornarà a acollir l'acte institucional del 9 d'octubre. El manifest del 9 d'Octubre del 2020 ja té autora, serà la catedràtica de literatura catalana medieval de la Universitat d'Alacant i presidenta de la Comissió de Lletres i Literatura del Consell de Cultura, l'alcoiana Llúcia Martín. Un altre dels protagonistes de la jornada serà l'actor de cinema, teatre i televisió, Xavi Mira, que presentarà i conduirà l'acte.

El del 2020 serà un manifest que reivindicarà el que som i el que volem ser com a poble, signat per Llúcia Martín. Martín és catedràtica de la UA en literatura medieval, i especialista en la tradició animalística. Gran coneixedora també de l'obra d'Ausiàs March, també ha participat en altres línies de recerca com la lexicografia catalana medieval i la informàtica i la Filologia. Va ser directora de la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives entre 2002 i 2012 i és membre de diferents associacions nacionals i internacionals. Actualment, és presidenta d'una de les cinc comissions que formen el Consell de Cultura a Alcoi, presidint la dedicada a les lletres i la literatura.


Un altre protagonista de l'acte del Calderón serà el reconegut actor Xavi Mira. Ha participat en diverses sèries, molt reconegudes per al gran públic, com 'Física y Química' o 'Doctor Mateo' amb el personatge de Mario d'Antena 3, 'Madres. Amor y vida' d'Amazon Prime, que ara està també en antena en Telecinco, amb el personatge de Julio. I altres sèries de TV3 com 'Jet Lag' o '39+1' o en l'actual ficció de TVE "Servir i Proteger", entre moltes altres. Mira també ha realitzat diferents projectes de cinema i teatre, i recentment ha encapçalat el projecte Cultura Km0 a la ciutat per ajudar al sector cultural local a través de la compra en comerços d'Alcoi.


A principis de setembre de 2020 es van donar a conéixer els Premis 9 d'Octubre. Els guardons, un individual i altre col·lectiu, estan dedicats a José Maria Segura, director del Museu Arqueològic, i als herois que encara lluiten contra la Covid-19.


Raül Llopis, regidor de Cultura, destaca la trajectòria dels protagonistes d'aquest acte anual amb una important rellevància cultural a la ciutat: "Un any més, ha sigut difícil decidir qui serà la persona que escriurà el nostre manifest. Tenim la sort de comptar a Alcoi, amb una gran quantitat d'alcoianes i alcoians que destaquen al món cultural: escriptors, poetes, professors, historiadors, comunicadors, estudiosos, actors, periodistes, músics o artistes i sempre ens resulta difícil decidir-ne només un. No obstant això, l'autora d'enguany té mèrits i trajectòria suficient per a ser la lletra i la veu del nostre manifest. Catedràtica de literatura catalana medieval, escriptora, persona compromesa amb la cultura, sempre participativa, forma part del Consell de Cultura de la ciutat presidint la nostra comissió de lletres i literatura. Amb ella, un actor molt reconegut més enllà de les nostres muntanyes Xavi Mira, que amb la seua professionalitat segur que donarà qualitat i ritme a aquest acte que reconeix la nostra cultura, única i irrepetible, la que ens fa ser com som, i de la que estem profundament orgullosos".