El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L’Orxa recupera el Castell de Perputxent gràcies a una inversió de 400.000 euros de la Diputació d’Alacant

Visita al castell./ Diputació d'Alacant

Segons Juan Francisco Pérez Llorca, "durant la campanya actual s'executaran obres d'urgència que vagen completant l'estabilització, consolidació i recuperació d'estructures.

La Diputació d’Alacant ha posat en valor i ha recuperat les estructures del Castell de Perputxent de L’Orxa. En total, l’organisme provincial ha invertit 650.000 en total i en l’últim any, 400.000 euros. Paral·lelament, també s’acometran actuacions d’investigació arqueològica.

En 2009 la Diputació va adquirir la fortificació amb la finalitat de fer millores i evitar el seu deteriorament. Fou declarat com a Bé d’Interès Cultural en 1999 i el Castell ocupa una superfície de 4.000 metre quadrats.

En el seu interior es distingeixen quatre sectors: un ‘antemural’ defensiu; un altre recinte voltat; el corresponent a una 'albacara' –que inclou un gran aljub-; i el més occidental, a manera d'alcàsser, amb tres torres de plantes quadrangulars (una d'elles, la denominada de “les traces”, amb altura de llenços conservats de 20 metres).

El diputat d'Arquitectura, Juan Francisco Pérez Llorca, ha destacat el valor històric del conjunt que va ser construït durant la primera meitat del segle XIII i va passar a les mans de l'Orde de Montesa l'abril de 1321, fa 700 anys.

“Els treballs de recerca, documentació i operacions de neteja i consolidació d'estructures es van iniciar en 2010, a través de l'Àrea d'Arquitectura i amb la col·laboració del MARQ, i estan encaminats a la museïtzació del complex fortificat, amb vista al seu ús com un dels emblemes patrimonials i turístics de la comarca del Comtat i de la província d'Alacant”, ha explicat el diputat d’Arquitectura.

La importància històrica del castell ha sigut exposada per nombrosos investigadors, i les seues restes constitueixen un gran potencial per a l'estudi de l'arquitectura medieval i les seues tècniques constructives, així com un excel·lent camp per a l'arqueologia.

Pérez Llorca ha supervisat l'evolució de les actuacions al costat de l'alcalde de L'Orxa, Juan Pablo Pinar; el diputat comarcal, Javier Sendra; els regidors de la localitat, Rosa Baldwin i Vicente Agud; el director de l'Àrea d'Arquitectura de la Diputació, Rafael Pérez; i l'arqueòleg del MARQ, José Luis Menéndez. Tal com ha explicat el diputat d'Arquitectura, “durant la campanya actual s'executaran obres d'urgència que vagen completant l'estabilització, consolidació i recuperació d'estructures amb estat de conservació altament degradat, o amb un cert risc de ruïna”.