El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Lydia Sempere, la pilot de Banyeres amb sordera que somia en participar en el Campionat d'Espanya de Turismes

Lydia Sempere

Lydia seria l'única dona que participaria en aquest campionat i la més jove

És una d'eixes històries de superació i la tenim a les nostres comarques. Lydia Sempere té un somni que complir a 2021: competir al Campionat d'Espanya de Turismes. En cas que ho aconseguisca, trencarà moltes barreres. Ara només li queda trobar patrocinadors i finançament.

Lydia Sempere és nascuda a Banyeres i des dels 5 anys és una gran amant del motor. Competir a 2021 al Campionat d'Espanya de Turismes seria un gran èxit per molts motius. En primer lloc, Lydia va nàixer amb sordera bilateral profunda i no podia escoltar. Als 2 anys va ser intervinguda quirúrgicament per col·locar uns implants coclears. Actualment, no escolta al 100%, però sí que li ajuda a poder seguir una conversa.

A més d'aquest 'handicap', Lydia seria l'única dona que participaria en aquest campionat en un món pràcticament protagonitzat per hòmens. Un altre dels motius que fa especial la seua participació és que, amb només 23 anys, seria la més jove de la graella.

Història de superació

El fet de no poder escoltar és una dificultat més a la gran trajectòria de Lydia Sempere. La pilot ha contat a ARAMULTIMÈDIA que des de ben menuda, son pare, li va inculcar gran afició pel motor. Va començar a muntar en una moto amb dos rodetes a la part de darrere. La gran dificultat es va presentar en el moment de llevar les dues rodes, ja que l'oïda és un sentit que afecta l'equilibri.

Per tal d'eliminar aquesta barrera, es va especialitzar en els karts, on l'equilibri no és tan important. Amb només 7 anys ja era pilot oficial de l'Escola de Karting del Circuit Ricardo Tormo de Xest.

La seua sordera bilateral profunda li impedia escoltar els altres vehicles i defendre's en la pista. Amb el casc no podia col·locar-se els implants coclears, ja que no se sostenien i li avançaven fàcilment.

La solució la va tindre Marc Gené, pilot provador de Fórmula 1 i representant de la marca Bell en Espanya. Lydia Sempere va arribar a viatjar a Brussel·les, a la seu de Bell, per tal de dissenyar el seu casc. Assegura que poder escoltar amb el casc adaptat i en la pista "fou una de les sensacions més boniques que ha pogut sentir en la seua trajectòria esportiva".

Segons Sempere, "quan hi ha canvis de marxes, és important sentir quan el motor arriba al límit i saber quan cal canviar, encertar el moment perfecte. Amb el casc escolte, però no amb total claredat i per a no fallar molt en el canvi de marxes he de fixar-me en la llum indicadora de canvi molt repetidament, em recolze molt en el visual per a poder defensar-me bé amb el cotxe".

Busca patrocinadors per al campionat d'Espanya

El pròxim gran repte de Lydia Sempere és participar en el Campionat d'Espanya de Turismes. Havia de celebrar-se en 2020, però la Covid-19 l'ha ajornat a 2021. Lydia indica que ha arribat a aquest nivell gràcies a "l'esforç que hem dedicat la meua família, el meu aprenentatge a l'escola de karting de Ricardo Tormo, els suports com els de l'empresa del casc Bell, Marc Gené, periodistes, etc". Tot en conjunt ha fet que "jo vaja evolucionant i no em rendisca malgrat trobar-me barreres".

Competirà amb un Renault Megane Rs, que ja està preparat per a eixir a la pista. Per poder participar necessita finançament i patrocinadors. Assegura que vol lluitar per competir en aquest esport en què les dones no estan pràcticament representades. Segons Lydia, aquesta realitat fa que molts patrocinadors no vulguen apostar per ella en el món de l'automobilisme.