El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Major vigilància amb drons i helicòpters, o radars de tram, possibles solucions per a reduir els accidents a la Carrasqueta.

  • De cada 10 motocicletes controlades per la Guàrdia Civil en la Carrasqueta, 2 acaben en sanció.
  • La Generalitat estudiarà possibles canvis en el traçat, com glorietes o canvis de sentit, per fer menys perillós l'accés dels veïns a les vivendes de la zona.
  • També es faran campanyes de sensibilització, no sols a la província d'Alacant sinó també en les veïnes, perquè assegura Poblador que a la Carrasqueta venen persones de diferents punts del territori nacional.

En els últims 5 anys han mort 20 persones en accidents de moto a la Carrasqueta, les dos últimes aquesta mateixa setmana. Tant veïns com l'ajuntament de Xixona reclamen mesures, i des de la Subdelegació de Govern proposen incrementar el control. També anuncien que s'incrementarà la presència de la Guàrdia Civil.

"No es posa el focus en tots els moters, sinó en qui ho fa mal", diu l'alcaldessa de Xixona, Isabel López, qui recorda que "la Carrasqueta no és un circuit de carreres". Tant des de l'Ajuntament com des de Subdelegació de Govern expliquen que es pot gaudir de la zona, però cal respectar les normes de circulació perquè "és perillós", no sols en cas d'incrementar massa la velocitat sinó perquè és una carretera sinuosa i complicada. L'últim accident mortal ha sigut aquesta mateixa setmana amb dos víctimes: el motorista va morir en l'acte, i l'acompanyant que portava en la moto, segons ha pogut saber Aramultimèdia, també ha mort poc després a l'Hospital. Eren dos joves de vora 25 anys, de Múrcia, i en aquest cas el motorista no va superar el límit de velocitat, però en la corba sí que es va desplaçar fins al carril contrari al mateix temps que pujava un cotxe. Aquestes dos morts se sumen a les 18 que s'han produït a la Carrasqueta per accident de moto en els últims 5 anys, es porta el compte en un cartell a la carretera. I sense comptar en els danys col·laterals, com la situació de l'altra part accidentada.

Precisament aquest últim accident ha provocat una reunió de la Junta de Seguretat de Xixona, amb l'alcaldessa Isabel López, la subdelegada del govern Araceli Poblador, i representants de les forces de seguretat. El coronel en cap de la Guàrdia Civil, José Hernández, ha explicat que en tot el 2021 es controlaren quasi 1.300 motocicletes a la Carrasqueta, de les quals acabaren amb sanció 260, és a dir, 2 de cada 10. El nombre de denúncies s'ha incrementat de manera notable des del 2017, quan s'interposaren 100, menys de la meitat. La subdelegada Araceli Poblador assegura que el control a la zona es fa, però que s'incrementarà en els pròxims dies. I a més, s'estudien possibles solucions com per exemple incrementar la presència de drons i helicòpters, o instal·lar radars de tram. Des de la Generalitat també estudien alguna solució que faça l'accés als veïns menys perillós l'accés a les seues vivendes, com una glorieta o un canvi de sentit delimitat.

S'estudiarà la viabilitat de totes aquestes mesures i s'ha emplaçat a una nova junta de seguretat d'ací a tres mesos per a concretar les solucions que s'implementen.

Per altra banda, Araceli Poblador ha explicat que probablement es desestime la idea de fer un vial per a ciclistes al llarg de la Carrasqueta, per tal de no incrementar l'afluència de gent i per tant el risc d'accident.

Han assistit a la roda de premsa posterior a la reunió tres veïns de la Carrasqueta, qui expliquen que són testimonis dels accidents i pateixen la inseguretat de la carretera cada dia. S'han mostrat satisfets amb la intenció de Subdelegació de buscar mesures per a reduir la sinistralitat, i confien en tindre avanços en la pròxima reunió.