El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Associació Valenciana de Tècnics de Natació (AVATEN) ,

Associació Valenciana de Tècnics de Natació (AVATEN) 

Manifest de l'Associació Valenciana de Tècnics de Natació (AVATEN) 

Amb la finalitat de preservar els interessos de nedadors, tècnics i clubs en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, un nodrit grup de tècnics pertanyents a les diferents modalitats esportives relacionades amb el mitjà aquàtic hem decidit mobilitzar-nos. Per això, hem creat una plataforma/associació amb l'objectiu de defensar al nostre sector i els nostres interessos.

La principal comesa d'aquesta carta és posar de manifest la greu situació actual dels clubs esportius federats de la Comunitat Valenciana i, especialment, dels seus esportistes. Aquesta temporada hi ha hagut una disminució del 18% en el nombre de llicències realitzades en l'àmbit de la competició federada. La pandèmia i les restriccions van aparèixer en el nostre dia a dia fa al voltant d'un any.

Si aquesta situació es prolongués, podríem estar parlant d'una pèrdua molt important de la població nedadora de la Comunitat Valenciana. No sols es tracta de les alarmants dades numèriques, sinó de la posada en compromís del procés formatiu, tant físic com mental, de la població més jove. Tots aquells que constitueixen el futur de la nostra societat s'estan veient embolicats per una sèrie de contínues restriccions que poden tenir un impacte psicològic negatiu, tal com indiquen Brooks et. Al. (2020) en el seu estudi.


Ens considerem potenciadors de la salut, ens implicarem en la primera ona d'aquesta pandèmia, també en la segona, i entenem la situació límit sociosanitària en la qual ens trobem. Des dels clubs ens esforcem conscienciant als nostres socis, defensant la responsabilitat individual i col·lectiva per a contribuir a controlar la perillosa situació sanitària. Per això, estem segurs que la solució no passa per tancar indiscriminadament les instal·lacions esportives.

Els investigadors de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) van realitzar estudis en els quals van concloure que les piscines eren llocs segurs a causa de l'ús de productes desinfectants, i així s'ha demostrat, perquè l'activitat regulada que hem estat duent a terme tots aquests mesos no ha suposat cap rebrot, sent la taxa de contagi mínima, segons el CSIS.


La pròrroga de les mesures restrictives fins a l'1 de març han estat l'últim cop que pot desembocar en la desaparició de molts clubs que han representat a la Comunitat Valenciana al llarg de la història i en diferents campionats nacionals i internacionals.

Això podria derivar en la pèrdua d'innombrables llocs de treball, per no parlar de la desil·lusió, la desesperació i la tristesa dels més perjudicats en tot açò, els nedadors i les nedadores. Aquest enfocament erroni que s'ha adoptat per a pal·liar l'augment de contagis en la nostra comunitat es traduirà en un augment de l'abandó esportiu prematur, deixant a aquests esportistes joves exposats a tots aquells factors de risc altament relacionats amb la mortalitat, com el sedentarisme, l'obesitat, alcohol, tabac…


Aquesta situació insostenible ens impedeix quedar-nos més temps de braços plegats. Hem decidit mobilitzar-nos com a futura associació que emana de les inquietuds i de l'estat de disconformitat sorgit per les mesures restrictives imposades en el nostre àmbit.


La majoria dels tècnics que formem part d'aquesta futura associació i que signem aquest manifest ens trobem en situació d'ERTO. De la mateixa manera, els clubs esportius no han pogut rebre ajudes externes apropiades per a la situació, per la qual cosa continuen subsistint de manera autònoma gràcies a la fidelitat dels seus socis i les seves quotes.


Des de la futura Associació Valenciana de Tècnics de Natació (AVATEN) sol·licitem la reobertura de piscines per a la volta als entrenaments ja que, com exposem a continuació, hi ha arguments que recolzen una volta als entrenaments segura:

  • Existeix un informe sobre transmissió del Sars-*Cov-2 en platges i piscines elaborat pel CSIC on es recull l'evidència d'un estudi del CDC (Center for disease Control and Prevention) de l'any 2020 que detalla la inexistència d'evidència científica en relació a la transmissió del Covid-19 a través de l'aigua en la piscina. “És molt poc probable que fins i tot l'aigua dolça o salada propagui el coronavirus, ja que altres coronavirus no són estables en l'aigua”, va assegurar Angela Rasmussen, viròloga de l'Escola de Salut Pública Mailman de la Universitat de Columbia, en diàleg amb el New York Times.
  •  La UNESCO, recentment, ha realitzat una crida per a la inversió en activitat física per a donar suport a la recuperació post-COVID-19. En la revisió sistemàtica de (Eime et al., 2013) es van analitzar 30 estudis científics i es va concloure en la recomanació de la promoció de la participació esportiva com una forma d'activitat física en el temps lliure per a nens i adolescents, en un esforç no sols per a millorar la salut física en relació amb qüestions com l'obesitat, sinó també per a millorar els resultats de salut psicològica i social. Podríem omplir aquesta carta amb evidència científica que demostra que l'esport és salut, per això, creiem fermament en què l'esport no és part del problema, sinó la solució.
  • Un llibre publicat per l'Agència Estatal de Recerca i realitzat per la Universitat del País Basc, la Universitat de Barcelona, la Universitat Miguel Hernández, la Universitat de Granada i la Universitat de Múrcia va recollir les dades del primer estudi que va analitzar l'impacte psicològic de la quarantena per COVID-19 a la Xina (Wang, Pa et al., 2020) i es va observar que els dos factors que més afecten el benestar físic i psicològic dels adolescents són la pèrdua d'hàbits i rutines i l'estrès psicosocial, factors que apareixen amb el confinament (Balluerka, Gómez i Hidalgo, 2020). Per tot això, a salut de nens i adolescents està en joc, i no sols a nivell físic sinó també a nivell psicològic, perquè el cessament de la seva activitat natatòria està tenint conseqüències negatives en el seu estat de salut física i mental.
  • Des dels clubs s'ha fet una important inversió en mesures de seguretat per a respectar totes i cadascuna de les mesures d'higiene requerides per la situació, la qual cosa ha tingut com a conseqüència l'escàs o nul nombre de positius en les piscines, així com de brots de Covid-19.
  • Se'ns considera un sector d'oci, quan realment som un sector de salut, que duu a terme la seva activitat en un entorn segur.
  • L'activitat natatòria ja estava molt controlada, el distanciament social en els entrenaments, la utilització de mascareta i la desinfecció de tots els espais estaven a l'ordre del dia. Així mateix, les mesures restrictives també van destacar en l'àmbit competitiu: nombre de competicions reduït, aforament màxim en aquestes i realització de torns de competició controlats per a evitar un contacte excessiu. Absència de públic en les competicions, reducció en els temps d'escalfament de les competicions i presa de temperatura de tots els participants. Com es pot observar i ja hem comentat anteriorment, el nostre col·lectiu està implicat en la realització d'esport d'una forma segura, aconseguint una taxa de contagis nul·la des de la volta a les piscines al setembre del passat any.

 

Amb tot això, per la present, se sol·licita una reflexió sobre l'exposat prèviament que permeti als clubs reprendre la seva activitat diària, almenys, amb els esportistes federats, amb la intenció de pal·liar els efectes devastadors que les mesures preses estan tenint a nivell social entre els esportistes.

 

  • 18% en el nombre de llicències realitzades
  • Sol·licitem la reobertura de piscines