El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Manifestació en Cocentaina en contra de les mesures del Consell per a combatre la Xylella

Des d'AXFA: plataforma d'afectats per la Xylella fastidiosa en Alacant, han posat en marxa una recollida de firmes a la plataforma change.org on demanen a la Conselleria d'Agricultura de la Generalitat Valenciana que aposte per la contenció en l'estratègia d'erradicació de la Xylella.

Desenes d'agricultors s'han manifestat en la capital del Comptat per a demanar un canvi de política del govern valencià en la lluita contra la Xylella fastidiosa. Demanen que s'aposte per una estratègia de contenció, amb la qual solament s'arranquen els arbres que estan malalts.

Els manifestants s'han queixat dels 36.000 arbres sans arrencats en els últims 20 mesos, una pràctica que consideren un "absurd", ja que "ocasionarà un desastre ecològic, mediambiental, econòmic i humà". Des d'AXFA: plataforma d'afectats per la Xylella fastidiosa en Alacant, han posat en marxa una recollida de firmes a la plataforma change.org on demanen a la Conselleria d'Agricultura de la Generalitat Valenciana que aposte per la contenció en l'estratègia d'erradicació de la Xylella. Actualment la iniciativa disposa de 5.500 fimes, encara que es plantegen arribar a les 7.500.

Estat de l'epidèmia

L'última actualització de les dades d'afecció de la Xylella Fastidiosa parla de 6 nous municipis del Comtat afectats per aquest bacteri. Concretament són Alcosser de Planes, Beniarrés, Benimarfull, Cocentaina, l'Alqueria d'Asnar i Muro. Amb aquesta darrera expansió ja són 73 els municipis valencians afectats, a través de 134.600 hectàrees.

La primera confirmació de la presència de Xylella fastidiosa a la península es va produir en 12 ametlers al terme municipal del Castell de Guadalest en juny de 2017. Es tracta d'un bacteri que pot ser responsable de diverses malalties que afecten nombrosos cultius; a hores d'ara ja s'han descrit més de 360 plantes hostes del bacteri.