El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Última hora

Mor una dona en un incendi a Alcoi

Mor una dona en un incendi a Alcoi

Ha sigut al carrer Sant Vicent Ferrer, i els Bombers sospiten que el foc s'ha iniciat per un braser. La dona, d'avançada edat, ha mort en principi per la inhalació de fum.

Més informació

Mor una dona en un incendi a Alcoi

Manolo Gomicia: "La ciutat del futur ha d'estar coordinada, ha de ser eficient i sostenible econòmicament"

Manolo Gomícia, regidor alcoià responsable del projecte Smart City./ LV
Parlem amb el regidor responsable de l'ambiciós projecte Smart City Alcoi

Alcoi s'ha embarcat des de fa uns mesos en un ambiciós projecte per a convertir-se en una ciutat intel·ligent, en termes anglosaxons, en una 'smart city'. El regidor Manolo Gomicia ha estat el responsable de què aquest punt entre en l'agenda del Govern, presentant-lo com un projecte de ciutat que ha de sobreeixir als interessos i els colors polítics, ha de ser el projecte de futur per a Alcoi, amb majúscules. No en va, els pròxims 11 i 12 de desembre es celebra a la capital de l'Alcoià el Congrés 'Alcoi, Small and Medium Smart Cities'. Dies abans, parlem amb Gomicia perquè explique detingudament què significa açò de ser una 'smart city'

Alcoi s'ha embarcat des de fa uns mesos en un ambiciós projecte per a convertir-se en una ciutat intel·ligent, en termes anglosaxons, en una 'smart city'. El regidor Manolo Gomicia ha estat el responsable de què aquest punt entre en l'agenda del Govern, presentant-lo com un projecte de ciutat que ha de sobreeixir als interessos i els colors polítics, ha de ser el projecte de futur per a Alcoi, amb majúscules. No en va, els pròxims 11 i 12 de desembre es celebra a la capital de l'Alcoià el Congrés 'Alcoi, Small and Medium Smart Cities'. Dies abans, parlem amb Gomicia perquè explique detingudament què significa açò de ser una 'smart city'.

 

LÍDIA VILA. En poques paraules, què és el projecte Smart City Alcoi, en què consisteix perquè una persona del carrer ho puga arribar a entendre?

MANOLO GOMICIA. És un projecte d'Alcoi que pretén que els serveis als ciutadans siguem el més eficient possible, tan econòmic com ambientalment utilitzant les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació). Per una altra banda volem que siga un revulsiu econòmic per a l'Ajuntament i les empreses d'Alcoi.

LV. Després de dibuixar un full de ruta i de constituir amb el Campus d'Alcoi la Càtedra Smart City, per on comença la feina? Quins són els primers resultats que podran veure els ciutadans?

MG. Ja tenim definits uns programes a desenvolupar, i els primers seran la implantació de wi-fi (Internet sense fils) als parcs i als centres educatius, així com, alguna aplicació informàtica.

LV. Tecnològicament, la ciutat d'Alcoi té les ferramentes necessàries per a fer front a un projecte així? O també s'ha d'avançar en aquest sentit? És evident que el coneixement el tenim.

MG. La ciutat encara no té les ferramentes desenvolupades, per això estem en aquest projecte, i hem d'avançar prou en aquest sentit. Però és fonamental entrar en estes línies estratègiques perquè si no ens quedarem altra vegada al marge.

LV. A simple vista, sembla que el projecte Smart City pot ser "l'excusa" perfecta per a aconseguir, per fi, que totes les regidories de l'Ajuntament d'Alcoi treballen conjuntament sota uns mateixos paràmetres i unes mateixes actituds. Sovint sembla que ho fan de forma totalment independent i no s'arriba a percebre una gestió conjunta amb objectius conjunts, quan en realitat la transversalitat en moltes qüestions és evident. Serà així? És aquest altre objectiu per a tu?

MG. No és una excusa, és una necessitat. La ciutat del futur ha de ser diferent del que tenim ara. Ha d'estar coordinada, ha de ser eficient, sostenible econòmicament i totes les accions han de tindre una raó intel·ligent i coordinada. I no únicament de l'Ajuntament, també la resta d'entitats que dinamitzen la ciutat.

LV. Quins models de ciutats trobem actualment a Espanya que poden aprofitar al cas alcoià?

MG. Dins de la xarxa de ciutats innovadores tenim alguna ciutat amb la qual estem en contacte com Barakaldo, Rivas, Àvila, Vila-real, Móstoles... Però gràcies al Congrés volem tindre més col·laboració en altres municipis de les nostres característiques.

LV. Posa'ns alguns exemples de millores, de projectes, de "reptes", que s'han complit a altres llocs i han fet més fàcil (més còmoda, més eficient...) la vida als ciutadans?

MG. Hi ha diversos, en temes de comunicació al ciutadà hi ha experiències molt positives en Rivas, per exemple. Així com en temes de participació i sostenibilitat en els quals Barcelona resulta molt interessant. Per a mobilitat ens fixem en Santander, sense oblidar-nos de Màlaga que també és una ciutat amb una planificació molt intel·ligent.

LV. Un dels principals problemes actuals de la ciutat d'Alcoi és l'atur, com pot contribuir aquest projecte a disminuir aquestes xifres d'aturats? En mesures i accions concretes. Com crea l'Smart City treball entre els diferents sectors? (no només a la universitat)

MG. El segon objectiu que marquem en l'Smart és que el projecte siga un incentiu a les empreses d'Alcoi que treballen conceptes de ciutats 'smart'. Volem que Alcoi siga el laboratori perquè després pugues vendre en altres ciutats.

LV. Hem vist que les empreses també hauran d'involucrar-se en aquesta idea d'smart city, però la resta de partits polítics també haurien de fer-ho perquè, si arriba un canvi de Govern, tot açò no quede "apartat". Estàs trobant de moment eixes complicitats? Hi ha alguna forma de què el compromís amb l'Smart City Alcoi perdure en el temps i supere eixos possibles canvis en la gestió política (en el cas que arribaren)?

MG. El projecte és a llarg termini i estem portant una estratègia en què tots col·laboren, participen i s'integren. Respecte al futur del projecte, és ineludible, perquè és el futur i ningú podrà dir que no al projecte. Estic convençut que tots estem per la millora d'Alcoi i tots anirem cap al mateix camí.