El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Mentides i notícies falses sobre el COVID-19

El Ministeri de l'Interior ha publicat aquest informe, on es recull un gran nombre de fake news i desinformacions relacionades amb el Covid-19.

Les xarxes socials i els grups de whatsapp estan sent aquests dies un altre focus d'infecció. A l'amenaça de l'expansió del coronavirus se li ha de sumar un altre component viral que es propaga via digital: les notícies falses, bulos, fakes... Fem un recopilatori d'alguns que circulen per la xarxa.

A través de Twitter l'Ajuntament d'Alcoi recorda que l'aigua de la ciutat "és perfectament apta per al consum", negant així que s'haja hiperclorat per tal de combatre la legionel·la.

 

Recollim a continuació 4 informacions falses, extretes d'un informe del Ministeri de l'Interior on es desmenteixen fake news relacionades amb el Covid-19.

La Policia Nacional ha hagut de desmentir a través de Twitter que es fumigaran els carrers d'algunes ciutats per a combatre el coronavirus. En Alcoi, la UME ha realitzat tasques de desinfecció al geriàtric d'Oliver, on s'ha detectat un important focus de contagis, però és fals que vaja a fumigar-se nuclis urbans utilitzant helicòpters i avions.

 

La Conselleria d'Educació alerta de la falsedat d'aquest document que circula per la xarxa, on s'assegura que la Generalitat prolongarà el curs fins al 31 de juliol, i que les proves EBAU es faran a l'agost.

 

L'Associació Empresarial del Segur ha hagut de desmentir una informació que es va estendre a través de les xarxes socials en les quals es posava en qüestió la cobertura de l'assegurança en cas d'accident amb l'estat d'alarma en vigor.

 

En aquest fals document aparentment signat pel president del govern es diu que sense "una justificació mèdica o per motiu laboral no es podrà sortir a la via pública" tot sota multes d'entre 500 € fins a 2000 € i es valorarà "fins i tot la condemna en presó". És un muntatge. Les restriccions que recull el Real Decret per l'estat d'alarma es poden consultar en el BOE.

 

Qualsevol informació referent als establiments de venda d'aliments resulta de gran interés aquests dies. Ací una bateria d'informacions falses sobre Mercadona.

 

Encara que pareix inversemblant, l'OMS ha hagut de negar que l'alcohol i el tabac i l'alcohol prevenen la infecció per Coronavirus.

 

 

També s'ha parlat que el virus no sobreviu en climes càlids i humits, però aquesta és l'opinió dels experts.

 

Ací una sèrie de recomanacions per a detectar la informació falsa que circula per la xarxa.