El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Més de 10 oportunitats per a gaudir de la nostra música gràcies al 175 aniversari de La Nova

Cartell del concert d'obertura d'aquest diumenge 19 de febrer
La Nova d'Alcoi recupera el nostre patrimoni musical per a celebrar els seus 175 anys d'història amb 11 concerts

La celebració arranca oficialment aquest diumenge 19 de febrer amb el concert d'obertura, però fins a febrer del 2018 hi ha preparades moltes altres activitats. Tindrem, per exemple, una original posada en escena amb música, veu i poesia sota el nom Balls en Valls. També un concert amb el cantautor Andreu Valor i les seues cançons versionades per a Banda. Però també hi haurà exposicions i moltes sorpreses, sobretot al voltant de l'Himne de Festes, i del qual enguany és el director de La Nova, José Antonio Llinares. Destacar que quasi totes les activitats són gratuïtes.

El pròxim 21 de febrer, la Societat Musical Nova d'Alcoi compleix 175 anys, una cita molt important que celebren oferint a tots els alcoians l'oportunitat de gaudir de la nostra música, gratis, en directe, i amb moltíssimes opcions diferents. Les activitats comencen aquest diumenge 19 de febrer amb el concert d'obertura, però els diferents concerts s'allargaran fins a febrer del 2018. Hi ha concerts clàssics, propostes innovadores i activitats didàctiques.

El president de la Nova, José Antonio Llinares, explica que amb el concert d'obertura d'aquest diumenge "recuperem patrimoni musical nostre, amb un programa molt ambiciós", en el que hi haurà peces de Barrachina, Gonzalo Blanes, el mestre Espí, Rafael Casasempere o Valls Satorre, tots "compositors molt lligats a La Nova". El concert, a més a més, es gravarà en directe, i formarà part d'un doble CD que s'editarà a finals d'any i amb motiu també del 175 aniversari.

Aquest concert, com quasi totes les activitats que ofereix La Nova pel seu aniversari, és gratuït, però cal tindre invitació. Es poden arreplegar un màxim de 4 invitacions per persona al Teatre Calderón a partir d'aquest dijous 16 de febrer en els següents horaris: dijous d'11,30 a 13,30 i de 18 a 20 hores; divendres i dissabte de 18 a 20 hores; i diumenge abans del concert de 10,45 a 11,45.

 

Una dotzena de concerts i activitats

Però aquest concert d'obertura és tan sols el principi. Hi ha previstes moltes més activitats fins a febrer del 2018. 

La següent activitat és una original proposta en què s'han buscat les sinergies entre tres commemoracions que se celebren a la ciutat aquest 2017. Per una banda, l'aniversari de La Nova; per l'altre, l'any Joan Valls, que va ser músic de La Nova; i per últim, el dècim aniversari de la Ciutat Big Band, també molt lligada a la societat musical. Entre Jordi Botella, Juli Mira i Moisés Olcina han ideat una original posada en escena de música, veu i poesia sota el nom Balls en Valls. Serà el 2 de març al Círculo Industrial.

I a partir d'ací, tot un seguit de concerts i activitats, com uns concerts especials per als centres escolars, l'audició de Fi de Curs de La Nova, o el ja tradicional Concert de Festes. La Nova també traslladarà a Alacant el seu aniversari amb un concert que oferiran a l'ADDA el pròxim 5 de març; i portaran a casa l'actuació de la Banda Militar el 29 d'abril, un concert de la Banda Municipal d'Alacant el 4 de novembre, o a la Barcelona Clarinet Players el 25 de novembre.

Per a estiu, el concert previst és un amb col·laboració del cantautor Andreu Valor, i l'adaptació de les seues peces a cançons per a banda. Serà el 15 de juliol a l'amfiteatre Amando Blanquer.

 

Exposició, sorpreses, i molt més

Però l'aniversari de La Nova no serà tan sols música. Fins aquest diumenge 19 de febrer encara es pot gaudir al MAF d'una mostra de partitures, instruments o fotografies. Aquesta mostra, retocada i ampliada, es tornarà a oferir a finals d'any a la UNESCO, i també anirà a Alacant en el centre cultural de les Cigarreres.


Però la comissió organitzadora de l'aniversari explica que s'aniran desvetllant sorpreses i altres activitats en les xarxes socials, així que cal estar atents a la web, el perfil de Facebook, i el Twitter de La Nova. De moment, poc s'ha desvetllat, tan sols que en els pròxims dies ja s'avançaran coses, i que es prepara alguna cosa especial, "coses que no s'han fet mai", per al dia dels músics, ja que coincideix també que el director de la Nova José Antonio Llinares, dirigirà l'himne de festes.

 

Creadors de músics

La Societat Musical Nova d'Alcoi va nàixer l'any 1842, i des d'aleshores han passat pels seus diferents locals, aclamats i reconeguts músics i compositors. I la seua feina com a creadors de músics continua. José Antonio Llinares explica que en els últims 25 anys "han passat per l'escola i han arribat a ser músics entre 300 i 400 persones". És el vessant educatiu de la Nova, molt important, i és que a la seua seu es pot aprendre fins a 14 especialitats diferents d'instruments. La banda actual està formada per un centenar de músics.

José Antonio Llinares agraeix la col·laboració de diverses entitats, com La Union Alcoyama, el Círculo Industrial, els Antics Alumnes Salesians i l'Ajuntament d'Alcoi. A més, fa extensiva la celebració del seu aniversari a tots els alcoians i veïns de les nostres comarques, i aprofita també per a fer una crida a tota la gent que ha passat per la banda i està repartida per tot arreu. Llinares diu que amb tots aquests concerts volen "recuperar eixe patrimoni, que no és com un llibre. Si no es toca, no es pot disfrutar", i per això posen a disposició més de 10 oportunitats per a gaudir de la nostra música al llarg dels pròxims mesos i de manera totalment gratuïta.