El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Més de 100.000 electors estan cridats hui a les urnes en les nostres comarques

Preparació d'un col·legi electoral en Alcoi

Més d'una dotzena de noms de les llistes són de gent de les nostres comarques. Si es repetiren els resultats de les anteriors eleccions, podríem tindre fins a 4 o 5 diputats en les Corts, enfront dels 3 actuals. Al Congrés és probable que baixem la representació comarcal de 2 a 1 diputada. 

Aquest 28 d'abril celebrem eleccions a Corts Generals (papereta blanca), al Senat (papereta salmó) i a les Corts Valencianes (papereta rosa). A partir de les 9 del matí i fins a les 20 hores de la vesprada, més de 100.000 electors de l'Alcoià i el Comtat estan cridats a votar. No tots voten, és clar. En les anteriors eleccions autonòmiques, en maig del 2015, l'abstenció va estar al voltant del 30 per cent. La xifra va baixar en les eleccions generals, fins al 21 per cent en les celebrades en desembre del 2015, i el 24 per cent en la repetició de juny del 2016.

La Junta Electoral de Zona inclou quasi tots els municipis de les nostres comarques, 29 més Confrides, amb un cens electoral de 91.758 electors; als quals cal afegir Castalla, Onil i Tibi, que corresponen a altra junta electoral i que sumen 14.468 votants.

Els cinc municipis amb major cens electoral, dels 29 que inclou la Junta Electoral, són Alcoi, amb 46.121 electors, vora 500 menys que en les anteriors eleccions generals, i mil menys que en les autonòmiques del 2015; Ibi amb 18.404; Cocentaina amb 8.631; Muro amb 6.689; i Banyeres amb 5.579. La resta tenen menys de mil electors, des de Beniarrés, amb 965, fins a Famorca i Tollos, amb 42 i 43 respectivament.

En el cas concret d'Alcoi, s'ha habilitat 21 col·legis per a votar, amb 88 taules electorals i 176 urnes. S'han modificat alguns col·legis i taules respecte a les anteriors eleccions, i des de l'Ajuntament demanen a la gent que comproven el seu col·legi electoral abans per evitar confusions.

 

18 noms de les comarques en totes les llistes

Les nostres comarques tenen oportunitat de vore's representades en els pròxims governs nacional o autonòmic. Hi ha 18 noms en totes les llistes, tot i que no tots estan en llocs d'eixida, però alguns tenen possibilitats de repetir o d'incorporar-se. Tenint com a referència la composició dels governs que ara es desfan, veiem les possibilitats de repetir representació.

On més noms de les comarques veiem és en les llistes a les Corts, amb més d'una dotzena d'aspirants. En el govern que ara acaba hi ha 99 diputats, 35 d'ells electes per la província d'Alacant, i d'aquests, tres de les comarques: Rafa Briet del PSOE, Fernando Pastor del PP, i Rafa Climent de Compromís. Briet enguany es presenta al Congrés, com a número 7. I en les Corts, els socialistes haurien de guanyar més vots per superar els 9 diputats actuals i que entrara Aroa Mira, en el número 11 de la llista. 

Compromís sí que torna a repetir amb Climent com a número 2, un lloc preferent tenint en compte que ara tenia 5 diputats. També amb probabilitat de repetir si els resultats foren similars, està Fernando Pastor, en el número 8 de les llistes populars (el PP ara té 11 diputats alacantins en les Corts). 

Un cas diferent és el d'Unides Podem-Esquerra Unida, que presenta en els números 3 i 4 a Estefania Blanes (EU) i Naiara Davó (Podem). En les anteriors eleccions, Podem va aconseguir 5 diputats per Alacant, però Esquerra Unida, integrada dins la coalició Acord Ciutadà, no va aconseguir representació. Ara sumen forces en les eleccions a les Corts, i depenent del resultat podrien entrar les dos alcoianes.

Al Congrés, la legislatura que ara tanca tenia 12 diputats per la província d'Alacant, dels quals 2 són alcoianes: Patri Blanquer i Loli Alba. De les dos, tan sols repeteix Patri Blanquer pel PSOE, i ho fa en el mateix número que en les anteriors eleccions, el 2. Com déiem abans, en el número 7 està Rafa Briet, però en el govern que ara acaba, els socialistes tenen 2 diputats alacantins.

La resta de noms estan més allunyats. El següent en les llistes és Francesc Valls, en el número 8 d'Unides Podem-Esquerra Unida. En les anteriors eleccions, Podem i Esquerra Unida s'ajuntaren també amb Compromís en la coalició A la Valenciana, i tragueren 3 diputats alacantins. En aquesta ocasió Compromís es presenta amb llista pròpia a les Corts, i Podem i Esquerra Unida com Unides Podem.

Per últim, Ciutadans presenta a Lucía Granados al Senat. Fins ara teniem a Vicenta Jiménez, de Podem, com a Senadora, que no ha repetit en les llistes.