El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Més de 2 milions d'euros dels pressupostos participatius de la Generalitat es queden en Alcoi

Zona a rehabilitar del Molinar, imatge d'arxiu

Moltes propostes de les nostres comarques s'han quedat fora de les votacions, com la rehabilitació de barri de la Sang a Alcoi o la connexió de l'Hospital amb l'autovia. Pots consultar-les totes ací.
 

La rehabilitació del Molinar, del centre històric d'Alcoi i del Teatre Principal entren dins dels projectes que s'executaran des de la Generalitat amb els pressupostos participatius. També l'adquisició d'un espai fabril al barranc de Na Lloba i un pàrquing a l'Hospital. Ara s'inicia la fase de votacions, però el cost total de les propostes no supera el pressupost previst, així que és d'esperar que s'executen totes.

Els primers pressupostos participatius de la Generalitat Valenciana entren aquest 14 de setembre en una nova fase, la de votació final de les propostes que han passat totes les revisions tècniques. Per a les Comarques Centrals hi ha prevista una inversió de 13,7 milions d'euros, però les 14 propostes que han superat tots els filtres sumen poc menys de 8 milions d'euros, així que és de suposar que totes entraran en el pressupost del 2022.

De les 14 propostes de les comarques centrals, 8 afecten d'alguna manera l'Alcoià i el Comtat, i en total sumen més de 2 milions d'euros.

A Alcoi trobem 5 propostes. La de cost més elevat, 940.000 euros, és la rehabilitació del conjunt històric del Molinar, en concret la fàbrica d'Els Solers i la zona de fàbriques de primera aigua, tot segons el projecte que ja ha fet l'Ajuntament. No entra dins del pressupost la creació d'un museu a la zona.

El següent projecte, amb 600.000 euros, és una proposta de Guanyar Alcoi: l'adquisició d'un espai fabril al barranc de Na Lloba on fer un 'Ateneu de creació i fabricació'. En l'informe de viabilitat s'accepta la part de taxació i compra de l'immoble, i s'encarregarà un estudi dels seus possibles usos.

Altres 500.000 euros es destinaran a la construcció d'un pàrquing a l'Hospital Verge dels Lliris, a la zona de l'heliport que, segons l'informe de viabilitat, "no s'està utilitzant com a tal (ja que a aquests fins s'utilitza l'heliport municipal)". El nou aparcament suposaria entre 20 i 25 noves places.

I dos avanços per a rehabilitacions importants: la del centre històric d'Alcoi, amb 200.000 euros; i la del Teatre Principal, amb 120.000 euros. En el primer cas es tracta d'una proposta de Guanyar Alcoi, i l'objectiu és fer un pla de rehabilitació integral. En el pressupost assignat es pretén cobrir almenys el 60 per cent dels Informes d'Avaluació d'Edificis que, s'estima, falten per realitzar. Per al Teatre Principal, proposta de Joanfran Rozalen, director de La Dependent, s'encarregarà la redacció del projecte de rehabilitació.

Després tenim altres propostes que afecten les comarques, com per exemple, un homenatge a les víctimes del franquisme en Cocentaina, amb un pressupost de 18.000 euros, o la rehabilitació del pantà de Tibi, amb també 18.000 euros. Dins de les propostes de les comarques centrals també s'inclou el projecte 'Diània, terra de Castells', que pretén recuperar castells del sud de València i el nord d'Alacant, i de les nostres comarques s'inclouen els castells de Penàguila, Benifallim o Bocairent. I a prop, i també amb 18.000 euros, tenim la rehabilitació de la casa Geralda de Xixona.

Propostes que no han superat la revisió

No tots els projectes han passat la selecció tècnica. De les nostres comarques s'havien presentat més de 20 propostes, i alguns s'han quedat fora. Es consideren com ja assumides, és a dir, que ja estan fent-se, propostes com la rehabilitació de l'IES Andreu Sempere, l'ampliació de l'Hospital o un servei de suport comunicatiu a l'escola pública que proposava Guanyar Alcoi. Altres no han passat les revisions dels tècnics, com la connexió de l'Hospital amb l'autovia. Tampoc s'ha seleccionat la rehabilitació del barri de la Sang d'Alcoi, en aquest cas, segons l'informe de viabilitat, perquè hi ha procediments judicials en marxa que poden afectar el procés.