El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Més de 21,5 milions per la rehabilitació “prioritària” del centre d’Alcoi

La Riba, un dels futurs aparcaments / Ajuntament d'Alcoi

Alcoi ja ha invertit més de 4,5 milions d’euros en matèria d’habitatge i infraestructures. A aquests, el govern municipal pressuposta uns 17 més en els pròxims anys (7 per a infraestructures i 10 per a habitatge). Segons l’alcalde Toni Francés, “la revitalització del centre és primordial per al nostre govern”.

Pel que fa a la regeneració urbana, el govern municipal posa de palés l'àmplia rehabilitació que ha tingut lloc en els últims anys d'edificis antics, que “mai abans s'havia apreciat”. Gràcies al Pla ARRU, finançat per altres administracions juntament amb l’Ajuntament, s’han rehabilitat 25 habitatges amb una inversió en aquest barri de 2 milions d'euros. Als habitatges, s'han d'unir les ajudes comercials. S'han obert un total de 65 negocis en els últims tres anys que han rebut subvenció. Això suposa 300.000 euros.


A aquesta regeneració d'edificis s'uneix el condicionament i millora d'alguns carrers importants del centre en els últims anys com Sant Llorenç, mossèn Torregrossa, País Valencià, Casa Blanca, Sant Jaume, Sant Nicolauet, Sant Tomàs, Sant Mateu, Gurugú, Sant Francesc i plaça Ramón y Cajal. Juntament amb la rehabilitació dels parcs de la Glorieta i el Parterre, i d'onze fonts situades en el centre històric. El govern també recorda que s’ha posat en marxa una nova Comissària de Policia Nacional en la placeta Les Xiques. La creació dels aparcaments intel·ligents en tres zones, així com l'habilitació de solars en placeta Les Eres, Sant Joan i la Beniata i les actuacions de millora en el pont de Sant Jordi.


A més d'aquests projectes duts a terme, hi ha 4 més per als que hi ha partida pressupostària, en total, prop dels 900.000 euros per a realitzar diferents accions d'accessibilitat, la creació de l'aparcament a La Riba, la reurbanització dels carrers Santa Rita, Sant Maure i El Tap, així com per a la rehabilitació del barri de Sant Pancraç. Cal destacar que Alcoi opta a 6,1 milions del Pla de Recuperació Europeu.


10 milions per a habitatge


Segons xifres facilitades pel govern, són 10 milions dedicats a l'habitatge, per a la rehabilitació o la construcció. Als 2 milions en projectes dels Fons Europeus, cal sumar els més de 7 milions a través de diferents ARRU que ja estan aprovats. En concret parlem d'una inversió de 4.315.000 euros amb una subvenció de quasi 2 milions d'euros per part de la Generalitat. Açò es traduirà en la construcció de 40 habitatges i la rehabilitació de 9 en la zona de la Placeta Les Eres.


A més d'aquest projecte, l'Ajuntament està treballant per a construir habitatge públic en la mateixa zona amb una inversió de 2,5 milions d'euros. Aquesta actuació planteja l'edificació de quatre edificis, prèviament demolits. Els 24 habitatges estan dirigits a persones majors i joves, col·lectius que tenen més problemes per a trobar habitatge. En el Partidor concretament en els números 102 i 104 del carrer Sant Mateu se seguirà la filosofia del ‘cohousing’ (habitatges col·laboratius), sent un ‘ecobarri’. En total són més de 7 milions d'euros per a construir més de 89 habitatges.


A aquestes xifres caldria sumar el milió d'euros que invertirà la Conselleria d'Habitatge en un projecte pilot a Alcoi. Es tracta de la construcció de set habitatges aplicant els criteris d'innovació ecològica al carrer Ambaixador Irles.

Obertura i ampliació d’institucions


El govern municipal recorda que en els últims anys s’ha obert diferents serveis com l'Àgora, l’Escola d’Art o el Campus de la UPV han ampliat les seues instal·lacions, s'ha obert el nou Campus de la Universitat d'Alacant al carrer Sant Francesc, s'ha recuperat l'emblemàtic edifici de l'IVAM CADA Alcoi, s'han unificat tots els jutjats de la ciutat en la Placeta de la Mare de Déu, s'ha inaugurat la primera biblioteca infantil de la ciutat en l'edifici del Centre cultural. També una nova comissaria


Toni Francés, alcalde d’Alcoi, indica que “en els pròxims anys tindrem una inversió de 18 milions d'euros. Afrontem un repte complex, treballant en diferents àmbits com la regeneració urbana, la dinamització comercial, la millora d'infraestructures o l'obertura de nous serveis. El Centre ha millorat en els últims anys i d'ací a poc veurem més canvis que faran millor aquest barri, destacant el gran esforç que durem a terme en habitatge, 10 milions d'euros”.