El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Més de 3.000 persones formaran les Entrades de Moros i Cristians de Cocentaina

Entrada Mora / Carles Cerver

S'estrenaran les fanfàrries compostes per José Francisco Molina Pérez en les Ambaixades

Es cremaran més de 500 quilos de pólvora

La capital d'El Comtat enceta els dies grans de les seues festes des d'aquest divendres 10 fins al dilluns 13 d'agost. Les de Cocentaina són festes declarades d'Interés Turístic Nacional

Ja està tot preparat perquè a Cocentaina comence a sonar la música i les filaes òmpliguen els carrers més emblemàtics de la Vila Comtal. L’activitat festera donarà inici aquest divendres 10 d'agost a les 19:15h amb la desfilada de totes les filaes, acompanyades de les seues respectives bandes de música, fins a la cèntrica plaça del Pla. Allí, el músic i compositor d’Atzeneta d’Albaida, Ramón García i Soler, dirigirà l’Himne de Festes. El mencionat Himne serà interpretat per la Unió Musical Contestana i la Colla de Dolçaines i Tabals ‘Mal Passet’ així com per les bandes que acompanyen a les quatre filaes de càrrec d’aquest any: la Banda Instructiva Musical d’Alfarrasí (Filà Cavallers de Llúria), Unió Musical l’Aranya d’Albaida (Filà Maseros), la Nova de Palomar (Filà Kabilenyos) i la Unió Musical de L’Orxa (Filà Muladís). La jornada seguirà amb la ‘Nit de l’Olla’, i el sopar de la tradicional olleta contestana en les seus de les filaes, mentre que a partir de les 22:40h tindran lloc pel Passeig del Comtat les últimes ‘Voltetes’ del cicle fester.

La Vila Comtal viurà el dissabte 11 d'agost un dels dies més destacats de les seues Festes amb la celebració de les Entrades Mora i Cristiana. A les 6:30 h del matí tindrà lloc la Missa Matinal a la plaça de la Vila i posteriorment, a les set, s'efectuarà el rés de l'Àngelus i la hissada de les banderes del consistori als acords de l'Himne Nacional. A continuació arrancarà la Primera Diana encapçalada per la Filà Cavallers de Llúria en ostentar la capitania de les tropes de la creu. Després d'ells desfilaran totes les forces cristianes i a continuació serà el torn dels moros, sent els primers a desfilar els Kabilenyos per exercir la capitania en 2018. Com és tradicional tancarà la Diana la Filà Bequeteros per la seua condició de formació de cavalleria. Al migdia, pels carrers del nucli antic, Maseros i Contrabandistes, protagonitzaran 'l'Ambaixada del Contrabando' que servirà de preàmbul a la gran Entrada.



La desfilada començarà a les 19 h. i en la mateixa s'espera la participació de més de tres mil persones entre festers i músics. La Filà Cavallers de Llúria, amb el seu capità Miguel Blasco Priego al capdavant, obrirà la comitiva i seguidament desfilaran les filaes Contestanos, Contrabandistes, Cavalleria Ministerial (amb una esquadra especial amb motiu del seu 150 aniversari) i Maseros amb el seu abanderat cristià, Francisco Nadal Barrachina Cantó. Finalment tancaran el pas de les forces de Jaume I els Creuats, Almogàvers i Gentils. Entrada la nit serà el torn dels moros i en aquesta ocasió la Filà Kabilenyos obrirà l'acte amb el seu capità, Santiago Prats Castelló. Després desfilaran les filaes Berebers 'Els Borts', Bequeteros, Llana (amb una esquadra especial del seu 150 aniversari), Manta Roja, Mudèjars i Guàrdia Jalifiana 'Sahorins'. Finalment Rafael Agulló Insa, abanderat moro de la Filà Muladís, posarà fi a l'Entrada del 2018.

La jornada en que es recorda al patró Sant Hipòlit arrancarà amb la Segona Diana a les 7:30 h. Al migdia els festers realitzaran l'Ofrena Floral a Sant Hipòlit Màrtir a l'església de Santa Maria i de nou aquesta tindrà un caràcter solidari, ja que s'aportaran aliments no peribles així com productes de neteja i primera necessitat que aniran destinats a Càritas Interparroquial. Després tindrà lloc la Missa Major i en finalitzar aquesta els quatre càrrecs del 2018 desfilaran fins a les portes de l'Ajuntament per a situar-se en una estrada i rebre des d'allí l'homenatge de tots els festers en el genuí i singular acte de la Presentació d'Armes.

Ja a la vesprada, a les 20:15h, s'iniciarà la solemne processó de Sant Hipòlit Màrtir des de la citada església de Santa Maria en la qual la imatge del patró i la seua Relíquia seran portades pels festers de les filaes de càrrec. L'acte acabarà amb un dispar d'arcabusseria a l'entrada del sant a la parròquia mentre que a l'interior del temple es donarà a besar l'esmentada Relíquia a fidels i devots. Finalment a les 24:00h es realitzarà la Retreta.

L'últim dia de la trilogia festera, el dilluns 13 d'agost, està reservat per a l'Alardo i escenificar la batalla entre moros i cristians. En aquesta ocasió l'activitat arrancarà amb les primeres llums del dia, 'A trenc d'Alba', amb les guerrilles als peus de la Serra de Mariola.



A partir de les onze del matí tindrà lloc l'Estafeta i Ambaixada Mora, declamada aquest any per Rubén Vilanova Domínguez, i en acabar aquesta començarà el dispar matinal. Els arcabussos donaran pas a la lluita armada i finalment els moros aconseguiran la victòria. Cal assenyalar que durant el matí s'escenificarà també la crema de Cocentaina per part dels àrabs ocorreguda en 1304 i que va fer que els habitants del municipi siguen coneguts amb el sobrenom de 'Socarrats'. Al voltant de les dues del migdia les filaes Bequeteros i Cavalleria Ministerial protagonitzaran la històrica 'Ambaixada de les Tomaques' al solar situat a la Ronda Sud a esquena de l'actual Col·legi Sant Joan Bosco II.

A la vesprada, a les sis i mitja, serà el torn de l'Estafeta i Ambaixada Cristiana, protagonitzada en aquest cas per David Pascual Bonet. Està previst que durant el dia d'Els Trons' els festers contestans cremen més de 500 quilos de pólvora per posar fi a la trilogia festera en honor a Sant Hipòlit Màrtir. També en aquesta jornada s'estrenaran les fanfàrries compostes per José Francisco Molina Pérez per acompanyar les diferents escenes de les Ambaixades. Seran interpretades per la Colla de Dolçaines i Tabals 'Mal Passet' així com pel grup 'Raval Jussà' d'Albaida.