El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Més de 30 activitats per commemorar el centenari de Joan Valls

Aramultimèdia té en marxa ara un concurs de micro poemes en homenatge al poeta. T'apuntes?

Al llarg del 2017 i principis del 2018 s'han fet desenes d'activitats amb Joan Valls com a nucli comú, per tal de recordar i valorar la seua figura en l'any del naixement. Fem un balanç de totes aquestes activitats de les quals Aramultimèdia ha fet ampla difusió com a mitjà col·laborador. Recordeu a més que encara està obert el primer concurs de micro poemes organitzat per Aramultimèdia i la regidoria de Cultura d'Alcoi.

Alcoi ha celebrat al llarg del 2017 el centenari del naixement del poeta alcoià Joan Valls, amb més de 30 activitats. La commemoració continua en els primers mesos del 2018, sobretot amb el concurs de micro poemes que organitzem des d'Aramultimèdia amb la regidoria de cultura d'Alcoi.

Des de la regidoria de cultura han fet balanç de totes les activitats que s'han fet i que segons el regidor Raül Llopis han servit "per a donar a conéixer un autor desconegut per a molts, ja que la seua obra es troba fora dels circuits normals de difusió, però és, sens dubte, una de les més prolífiques de la literatura catalana. Valls és un poeta valencià únic que es mereix ser difós, apreciat i llegit. També, ja que Valls era també un alcoià vinculat a les arts en diferents vessants, entre elles la música, autor de sainets únics en la Nostra Festa i arxiver de l'Ajuntament d'Alcoi entre moltes altres coses, hem intentat que es conegués també aquest vessant i no només la part literària. Vull agrair a les entitats que han fet possible dur endavant totes aquestes activitats".

Les activitats en homenatge a Joan Valls han sigut moltes i molt variades. Així, la celebració va començar a finals del 2016 amb el lliurament del premi 9 d'Octubre a títol pòstum. Només arrancar el 2017 es va presentar un calendari especial, es va inaugurar l'exposició 100 vegades Joan Valls i el Teatre Calderón va acollir un gran concert on la Primitiva posava música als versos de Joan Valls que llegien Pepa Botella i Juan Javier Gisbert.

Un dels plats forts de l'any arribava en març amb l'espectacle únic "Balls en Valls", i el dia del llibre es regalava una edició especial dels poemes del poeta alcoià. L'any Joan Valls s'introduïa en totes les manifestacions culturals, socials i també educatives, sent un dels temes principals de les Jornades de Sociolingüística que se celebren a Alcoi. També alguns centres s'han bolcat en la celebració, com el col·legi de les Esclaves que celebraren una JOANVALLSada, una ruta per a conéixer la ciutat amb la poesia de Joan Valls com a excusa.

Molt emotiu va ser l'homenatge que Amics de Joan Valls feren al poeta el dia concret que es complia el centenari del seu naixement, l'1 de maig, amb un acte en el qual les poesies de Valls i la música foren protagonistes. I al centre cultural Mario Silvestre obria les portes en juny una mostra en tribut a Joan Valls, que després també va viatjar fins al museu de la Universitat d'Alacant.

I les activitats han continuat gràcies a la col·laboració de moltes entitats que han clavat a Joan Valls en les seues celebracions. Així, tenim, per exemple, el Festival de Guitarra José Luis González que també va retre homenatge al poeta alcoià. O les festes d'Alcoi, amb la representació de l'Ambaixada Cristiana traduïda al valencià per Joan Valls i la representació del sainet 'La visita del Blavet'. També la campanya de Música als Pobles va tindre present al poeta. I la periodista alcoiana Esther Vizcarra va aprofundir en la vida del poeta amb la presentació de la seua biografia novel·lada 'Enterreu-me en batí i en sabatilles'.

Ja en l'últim trimestre del 2017 es va presentar el llibre 'El borum i els gospins. El Lèxic tradicional d'Alcoi en l'obra de Joan Valls: una aproximació', així com l'Antologia infantil de Joan Valls 'Una lluerna fa de semàfor'. L'Institut Pare Vitòria va dedicar la seua revista Eines al poeta, i la fila Magenta li va dedicar un CD de les Ambaixades d'Alcoi. També l'Harmònica Alcoiana va oferir un concert en record del poeta, i Compromís Alcoi va celebrar l'any amb poemes i música per al 9 d'Octubre. Per acabar l'any, l'Acadèmia Valenciana de la llengua anunciava que adquirira totes les obres publicades amb motiu del centenari. 

La celebració ha continuat en els primers dies del 2018 amb un acte especial; el ban reial, on es va recuperar un ban inèdit escrit per Joan Valls. I si tot açò fora poc, ens quedarà per sempre el record del poeta gràcies al mural gegant que l'artista urbà d'Alcoi, Vincent, va pintar a Santa Rosa gràcies a la col·laboració de l'Institut de Cultura Juan Gil Albert. El resultat, el podeu vore en les fotografies. 

Aramultimèdia també ha volgut participar d'aquest any, i hem publicat articles especials escrits per experts, com ara el de Jordi Tormo o el de Miquel Cruz. Però en el que tenim ara posat totes les nostres forces és en el primer concurs de micro poemes, per a col·legis però també per al públic en general, en el que tan sols per 4 versos pots formar part també d'aquest any Joan Valls.