El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Més de 30 pimes de Cocentaina es beneficien d’una subvenció de més de 60.000 euros. La regidora de Cocentaina, Paqui Ruiz, fa balanç de la seua tasca

Paqui Ruiz

Quant a les Tradicions, a excepció del Carnestoltes, ha sigut un any pràcticament normal quant a les restriccions per la Covid-19.

La regidora de Neteja Viària, Comerç, Tradicions i Mercat, Paqui Ruiz, fa balanç de les actuacions fetes en la legislatura present. Destaca les ajudes C’PYMES 2022 en les quals 31 pimes contestanes s’han beneficiat d’una subvenció de la Diputació d’Alacant de més de 60.000 euros.

Per a intentar millorar tot el possible el servei de la neteja de residus urbans i que la prestació fora possible, es va llogar, a l'inici de l'any, un camió de recollida de càrrega lateral, el qual continua realitzant les labors hui dia. També es va procedir a l’adquisició de 130 contenidors de rebuig (grisos) que en la primera licitació al mes d'abril va quedar deserta, a causa de l'augment de preus en materials a causa de la guerra d’Ucraïna. Finalment i després de tornar a licitar, es van presentar ofertes i es van adquirir els 130 contenidors completament accessibles i adaptats, amb sistema de retenció, muntatge i instal·lació, així com retirada dels antics i trasllat a planta per al seu correcte tractament per un import de 162.000€.

Referent als contenidors d'envasos, s'ha preparat un conveni pel qual es facilitarà a l'Ajuntament de Cocentaina la quantitat de 19 contenidors (grocs) per a envasos que serviran per a reforçar els punts més conflictius a causa de l'excés d'ompliment d'aquesta mena de fracció. I es té previst licitar l’adquisició de nous durant aquest 2023. Així mateix, en col·laboració amb el consorci Terra i Ecovidrio, s'han realitzat diferents campanyes de divulgació d'informació sobre reciclatge per a conscienciar a la ciutadania de les diferents opcions a l'hora de reciclar i com fer-ho correctament.

El servei de Neteja, des de l’entrada en vigor del contracte el setembre de 2021, es valora 2022 com un any positiu referent a les millores en neteja.

Quant a les Tradicions, a excepció del Carnestoltes, ha sigut un any pràcticament normal quant a les restriccions per la Covid-19. Des de l'Emissari de l'1 de gener a l'Home de les orelles del 31 de desembre, durant tot l'any hem demostrat com a poble, un any més, que les nostres tradicions són un al·licient que ens germana i que ens uneix. Amb la declaració d'Interés Turístic Local de la nostra Patrona, la Mare de Déu del Miracle, els Nanos i la Corriola, aconseguim que, a poc a poc, puguem avançar en el camí cap a la declaració com a Festes d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana. Poder donar a conéixer les nostres tradicions a la comarca i donar-los la rellevància que es mereixen, ja que algunes són úniques (com els Nanos) i realment especials a Cocentaina.

Economia

Pel que fa al Comerç i al Mercat, el govern contestà fa una bona valoració dels resultats aconseguits.

Des del mes d'abril de 2022 es crea el SAC, Servei d'Atenció a la persona Consumidora, en el qual, a través de cita prèvia, s'atén i ajuda en la tramitació d'instàncies per a la resolució de possibles problemes que puguem tindre com a consumidors. Aquest servei que es presta els dimarts de 9 a 14h, ha tingut un molt bon acolliment entre la població. S'han atés més de 200 persones des d’abril de 2022, que han realitzat consultes, de les quals 41 s'han tramitat des d'aquest servei.

Des de l’àrea s'han posat en marxa una sèrie de d'ajudes en col·laboració amb la regidoria d’Hisenda, entre les quals cal destacar les següents C’PYMES i C’Crea. C’PYMES 2022, ajudes sectorials per a minimitzar l'impacte de la pandèmia Covid-19, de les quals s'han beneficiat 31 PYMES locals amb una quantia subvencionada de 61.661,04 € (subvenció de la Diputació d'Alacant). D’altra banda, C’Crea 2022, ajudes locals a fons perdut per a la superació d'obstacles inicials en projectes empresarials de nova creació, s'han presentat 6 projectes, la quantia subvencionada per l'Ajuntament de Cocentaina és de 17.500€, aquesta subvenció es troba en tràmit de resolució en l'actualitat.

Després de les millores realitzades l'any 2021 a les instal·lacions del mercat municipal, en les quals es va canviar la il·luminació, aparells d'aire condicionat i calefacció, per a fer-los més sostenibles i de baix consum. També es van canviar els tendals de protecció dels llocs i l'estètica de cartelleria d'aquests, condicionament de lavabos, pintura de l'espai i unificació de llocs, tot això a través de subvencions de la Diputació i de la Conselleria de Comerç. En aquest 2022 s'ha procedit a l'adequació i a la millora del lloc núm. 1 per a transformar-lo en un espai d'exposició i promoció de productes locals i comarcals de qualitat, denominat el Racó Gurmet. Aquesta actuació al nostre mercat ha tingut un cost de 9.755,90 (subvencionat per la Diputació d'Alacant de 7.840€ el que comporta un 80%).

També s’ha incentivat el comerç local amb diferents iniciatives, especialment en l’època del Nadal Contestà.

La regidora delegada d'aquestes àrees, Paqui Ruiz, es mostra satisfeta amb els resultats obtinguts durant l'any passat i agraeix especialment a totes les entitats, associacions, companys i companyes de l'equip de Govern com també a tot el personal de l'Ajuntament el suport amb el qual ha comptat en cadascun dels projectes que s'han dut a terme. Així mateix, expressa la seua il·lusió per a poder dur a terme els que acaben de començar en aquest 2023 i que espera que agraden a la població.