El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Més de 300.000 dosis de vacuna inoculades a l'Alcoià i Comtat i no s'ha registrat cap reacció greu

Un dels centres de Salut d'Alcoi.
  • En Atenció Primària de les comarques es reben cada dia més de 600 sol·licituds per a fer proves de coronavirus. S'intenta agilitzar el procés avisant als negatius per missatge al mòbil i dedicant les cridades a casos positius i contactes estrets.
  • Malgrat la saturació a Atenció Primària, es pot acudir amb normalitat o demanar atenció telefònica. Però sigueu pacients perquè la falta de personal endèmica en Sanitat i l'alta pressió actual pel coronavirus no li posen les coses fàcils al personal.
  • En els últims dies, un terç de les proves que es fan, ixen positives. Símptoma que és un virus molt contagiós; però la gran majoria dels casos són amb símptomes lleus.
  • El departament no ha registrat cap cas de reacció greu a la vacuna que haja requerit intervenció mèdica.

Estem en mig d'una important onada i a hores d'ara la tensió està en Atenció Primària, per l'altíssima quantitat de tests que es realitzen diàriament. Vora el 30 per cent de les proves ixen positives però no hi ha reflex ni en hospitalitzacions ni en morts.

Travessem una important onada on el virus està desbocat i els casos s'incrementen cada dia. Tan sols en el dia d'ahir es van fer a tot el departament de salut d'Alcoi més de 600 proves PCR, i quasi 200 han eixit positives, un terç del total. És una clara mostra de com és de contagiós aquest virus, i on més es nota ara per ara és en Atenció Primària, on suporten una pressió important, com ens confirma el director mèdic d'Atenció Primària del departament Carlos Vilaplana.

En aquestes dates normalment puja la pressió perquè cal organitzar la plantilla de treballadors, ja de per si justa, perquè tots tinguen vacances, dies lliures o permisos. Açò suposa el retall d'horaris en alguns centres de salut que tanquen a les vesprades, o el tancament temporal dels consultoris auxiliars de la Zona Alta i Batoi a Alcoi. Però a més ara cal afegir la gran quantitat de tests i el seguiment que es fa dels positius i dels contactes estrets. "La gent, en símptomes molt lleus o fins i tot que no corresponen, prefereixen acudir al centre de salut per a descartar, i això augmenta la pressió", explica Vilaplana, qui diu que es pot acudir en normalitat o demanar atenció telefònica, però que es tinga en compte la gran pressió que se suporta, i destaca el gran esforç que continua fent tot el personal sanitari i administratiu del departament de salut. A tot el departament hi ha 8 Punts d'Atenció Continuada que estan al límit d'atenció, 11 centres de salut i 26 consultoris auxiliars (tan sols han tacat els dos consultoris d'Alcoi però els dels pobles es mantenen obert); i on el personal sanitari està fent hores de reforç i extraordinàries per tal d'intentar donar eixida a tota la demanda. Un esforç que no és nou en l'últim any i mig. 

Carlos Vilaplana explica que la transmissió de la nova variant òmicron "és explosiva". Però "com tenim el 90 per cent de vacunats, s'ha generat una situació hiperimmune en la majoria de la gent i la malaltia que es manifesta és més lleu i no requereix hospitalitzacions, sense pneumònies bilaterals greus que necessitaven intubació o que provocaven la mort". Compara la situació d'ara a l'hospital, amb 19 persones ingressades en planta i 4 en l'UCI, amb la de fa un any, "amb més de 300 ingressos en planta, més de 20 en l'UCI, cafeteria, rehabilitació i els corredors habilitats. Això no s'havia vist mai i això era covid". Una mostra, com diu Vilaplana, que la vacunació "és efectiva i segura". Explica que ja s'han posat a les comarques més de 300.000 dosis dels diferents tipus de vacuna per al coronavirus i no s'ha registrat cap reacció greu més enllà de les molèsties més habituals.

Per agilitzar la vacunació, Sanitat acaba d'anunciar que s'han incorporat 20 equips militars que se sumen als 149 punts estables de vacunació. Es dedicaran sobretot a la vacuna de reforç, i un d'aquests 20 equips militars estarà a l'Hospital d'Alcoi.

El camí ara és mantindre les mesures de distància, higiene i mascareta, i quedar-se en casa si tenim algun símptoma compatible amb el coronavirus. Cal complir el confinament que ara per ara és de 10 dies, tot i que s'estudia reduir-lo. I per intentar agilitzar tot el protocol, sobretot per als casos amb resultat negatiu, ara s'avisa amb un missatge al mòbil de manera automàtica si la prova és negativa, perquè el pacient puga acabar amb el confinament en ser possible sense haver d'esperar una telefonada que, donada la situació, pot demorar-se més.