El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Més de 50 usuaris testen jocs desenvolupats per AIJU per a aprendre hàbits alimentaris saludables en majors

Jocs alimentació AIJU
  • Aquests jocs desenvolupen la importància de seleccionar els ingredients adequats i cuinar-los correctament.
  • Els jocs són totalment gratuïts i sensibilitzen sobre el que és una alimentació equilibrada d'una forma didàctica i divertida. 

Aquesta eina, que forma part del projecte europeu Food Gaming for Active aGeing (FG4AG), s'utilitzarà en els centres d'atenció a persones majors com a part de la seua oferta d'activitats. Amb aquests jocs s'aprén la importància de seleccionar els ingredients adequats i cuinar-los correctament per a aconseguir una alimentació més saludable.

Més de 50 persones, entre professionals sociosanitaris, experts en nutrició i majors de 55 anys, han testat en el Centre d'Atenció al Major d'Ibi (CEAM Ibi) la plataforma digital de jocs interactius desenvolupada per l'Institut Tecnològic del producte infantil i d'oci (AIJU) amb jocs per a formar a persones majors de 55 anys sobre com mantindre hàbits alimentaris saludables.

Aquests jocs, que s'insereixen dins del desenvolupament del projecte europeu Food Gaming for Active aGeing (FG4AG) i que poden utilitzar-se ja a través de la web del projecte, desenvolupen la importància de seleccionar els ingredients adequats i cuinar-los correctament. Aquests jocs, totalment gratuïts, sensibilitzen sobre el que és una alimentació equilibrada d'una forma didàctica i divertida.

I és que, a Europa entre el 30 i 50% de les persones majors de 55 anys pateixen desnutrició. Aquesta situació augmenta el risc de morbiditat i mortalitat, i disminueix considerablement les seues activitats físiques i psíquiques i, per això, a nivell d'Europa s'han dut a terme diverses accions per a promoure una bona alimentació entre les persones majors.

No obstant això, aquest tipus d'accions, a vegades, utilitzen mètodes que no són motivadors per a les persones majors. En aquest sentit el projecte europeu FA4AG, coordinat per l'Associació E- Sèniors de París amb la participació de l'Institut Tecnològic del producte Infantil i Oci (AIJU), la Universitat de Abertay (Escòcia) i VITECO, empresa tecnològica d'Itàlia, sensibilitza sobre el que és una alimentació equilibrada d'una forma didàctica i divertida.

 

 

 

Guia nutricional

A més dels jocs, el projecte en el qual els participants han estat treballant durant quasi tres anys, ha elaborat una “Guia nutricional” perquè els majors de 55 anys aprenguen i comprenguen les regles simples de nutrició que han d'aplicar en la seua rutina diària i així poder millorar la seua qualitat de vida i la seua salut.

El contingut de la guia i dels jocs consta d'informació sobre els diferents grups d'aliments, les necessitats de nutrients dels individus, i el seu paper en el cos i informació sobre els canvis fisiològics, psicològics i d'estil de vida que es donen a partir dels 55 anys.

A més, apareixen consells pràctics per a la preparació de menjars tenint en compte l'estacionalitat dels ingredients, i propostes de diferents receptes saludables típiques dels quatre països participants en aquest projecte; França, el Regne Unit, Itàlia i Espanya. A més de consells d'estils de vida saludables i propostes d'exercicis físics. La guia està disponible en la pàgina web del projecte en versió descargable PDF i prompte en versió web interactiva.

 

 

Simulador virtual de cuina

Al costat de la Guia, AIJU ha col·laborat en la materialització de la plataforma digital de jocs educatius, basats en les indicacions de la Guia.

En aquest sentit, la coordinadora del projecte FA4AG, Rocío Zaragoza, explica: “la proposta lúdic-educativa consisteix en l'elaboració de diferents receptes en un simulador virtual d'una cuina. En l'elaboració de les receptes hi haurà diferents opcions d'ingredients i mètodes de cocció que, sobre la base de la selecció dels usuaris, modificarà les propietats nutricionals de les receptes”.

Saragossa afig: “amb aquests jocs, l'usuari aprendrà la importància de seleccionar els ingredients adequats i de cuina correctament per a aconseguir una alimentació més saludable”.

Aquestes són les dues eines que s'han obtingut com a resultat del projecte que el consorci ha desenvolupat gràcies a la participació de les persones majors des del començament del projecte i ha sigut provat i validat amb ells. Un altre dels objectius del projecte és fomentar el diàleg entre els professionals de la nutrició, persones majors i la generació més jove que poden servir de desencadenant de canvis d'hàbits insans entre els participants. 

L'execució d'aquest projecte ha sigut possible gràcies als fons de finançament europeus Erasmus+, gestionats a través de l'Agència Nacional Francesa. Tots els resultats elaborats estan disponibles en espanyol, anglés, romanés, italià i alemany i són d'accés lliure a través de la pàgina web del projecte.