El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Més del 89% de la població d’Alcoi parla valencià

Les dades generals, sumant els tres territoris de parla catalana, extrauen que un 16’9% de la població no sap parlar gens l’idioma, i que un 19’8% el parla amb moltes dificultats.

L'estadística, recentment publicada per l'INE, deixa entreveure la disparitat entre municipis de la mateixa província.

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) acaba de publicar les dades referents a la quantitat de persones que parlen la llengua catalana (incloent evidentment les diferents vessants dialectals com el valencià) i ho fa arreplegant la situació lingüística a Catalunya, Comunitat Valenciana i Illes Balears.

Les dades generals, sumant els tres territoris de parla catalana, extrauen que un 16’9% de la població no sap parlar gens l’idioma, i que un 19’8% el parla amb moltes dificultats. La llengua està en una situació crítica, doncs els que menys la parlen son joves.

Segons ha publicat El Nacional.cat després d’aglutinar les dades publicades per l’INE, la majoria dels parlants se situen a Catalunya amb un  72’15%, seguit de Balears amb un 60’38% i de la Comunitat Valenciana amb un 50’43%.

Malgrat aquesta situació, hi ha molta disparitat entre municipis, per exemple, el cas d’Alcoi és molt destacat, doncs més del 89% parla valencià. Es a dir, que de les vora 59.000 persones censades a la ciutat, 52.820 parlen valencià. Mentre que ciutats com Torrevella o Oriola arrepleguen un percentatge molt inferior, sent 29’72% i 35’28% respectivament.

També s’oberva una correlació entre el major tamany de la ciutat i la menor presència de parla del català. Aquestes dades s’han arreplegat en ciutats majors de 50.000 habitants.