El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Més festers a les Entrades i una ocupació hotelera que superarà el 85%. Ara sí, arriben els Moros i Cristians d'Alcoi

Entrada Cristiana 2017 / AM
L'oratge pareix que respectarà tota la Trilogia

Les Entrades comptaran amb més gent que a 2017, ja que la xifra se situa prop de les 11.730 persones. L'economia local i comarcal també notarà l'increment de turistes, ja que l'ocupació hotelera superarà el 85%. Tota la Trilogia la poden seguir quasi al minut amb els vídeos i fotografies que publicarem a ARAMULTIMÈDIA.com. Només esperem que l'oratge siga favorable, com així apunten les previsions. També us animem a utilitzar el hashtag oficial en xarxes socials: #MiCAlcoi18

21 d'abril a Alcoi és sinònim de Dia dels Músics i això significa que els Moros i Cristians més importants del territori espanyol ja estan ací. Les Entrades comptaran amb més gent que a 2017, ja que la xifra se situa prop de les 11.730 persones, segons dades de l'Ajuntament d'Alcoi. L'economia local i comarcal també notarà l'increment de turistes, ja que l'ocupació hotelera superarà el 85%. El sector turístic anima als visitants a fer les últimes reserves per presènciar aquestes festes d'Interés Turístic Internacional. Pel que fa a la seguretat hi haurà uns 1.200 efectius en un dispositiu perfectament organitzat i coordinat. Tota la Trilogia la poden seguir quasi al minut amb els vídeos i fotografies que publicarem a ARAMULTIMÈDIA.com. Només esperem que l'oratge siga favorable, com així apunten les previsions. També us animem a utilitzar el hashtag oficial en xarxes socials: #MiCAlcoi18

La Festa també és gastronomia i aixó es pot comprovar a la Fira Tapa i Festa situada a la Glorieta. Durant els dies de Festes els assistents podran gaudir de menjars alcoians i canya. Tots els dies des de les 10 del matí a les 2 de la matinada, excepte el dia de l'entrada que obrirà a les 8 del matí. Després de l’èxit dels passats anys es repetirà amb 15 establiments. El mercat ambulant tradicional de Festes de Sant Jordi estarà instal·lat, com ve sent habitual, entre els dies 21 i 24 d’abril en la vorera del carrer Els Alçamora i a la Plaça Emili Sala.

Una de les novetats d'aquesta Trilogia Festera és la campanya per evitar les agressions sexistes de la regidoria d'Igualtat. Alcoi disposarà durant els dies 21, 22 i 23 d’abril de tres punts informatius on es podran denunciar actes d’assetjament. Aquests tres punts informatius es trobaran a la Glorieta, al passatge Sant Agustí i a la plaça de correus, cadascun dels quals estarà atés per dos alumnes procedents del cicle superior de Tècnic d'Inserció Laboral i del cicle superior de Promoció d'Igualtat; sis en total.

Els càrrecs festers ja tenen ganes de lluir el seu disseny i el boato, però primer és el torn dels músics. Cap a les 21 h i després de l'entrada de bandes, Benedicto Ripoll dirigirà a les 24 agrupacions musicals que estaran presents aquest 21 d'abril. L'Himne de Festes de Moros i Cristians d'Alcoi, té una música que prové de la marxa àrab 'El Sig', extreta de la sarsuela 'La Bella Zaida' de Gonzalo Barrachina. La lletra va ser escrita en castellà pel periodista Eugenio Moltó i adaptada al valencià posteriorment pel poeta José Sanz Moya. Abans de l'Entrada de l'Hime, hi haurà una exhibició de grups folcklorics navarresos a la 'Bandeja'.

El dia que més visitants espera Alcoi és el de les Entrades. El motiu és que és l'acte on els càrrecs mostren el seu potencial i que cau en diumenge. Eixe 22 d'abril mai serà oblidat per José Jornet (Capità Cristià dels Navarros), Josele Calbo (Alferes Cristià de les Tomasines), Jordi Vaquer (Capità Moro dels Verds) i Santi Carbonell (Alferes Moro de la Filà Magenta). A les 5 del matí del diumenge 22 d'abril, serà la Missa per a festers a la Parròquia de Santa Maria. A les 5.45 hores, toc d’alba, rés de l’Avemaria i Diana. A les 10.30 hores, Entrada de Cristians. A les 17 hores, Entrada de Moros.

Cal destacar el capítol de la participació als actes festers, ja que es calcula que aproximadament en 11.730 persones prendran part en les desfilades, cal destacar que ha augmentat en 630 persones respecte al darrer any. Les 28 filaes alcoianes desplegaran el seu meravellós espectacle acompanyats dels grups de ball, al voltant de 65 bandes de música, espectaculars seguicis, desenes de carrosses i plataformes... Una de les novetats són els controls policials en les carrosses.

El dilluns, 23 d’abril, és el dia dedicat al patró, Sant Jordi. A les 8.30 hores, començarà la Segona Diana. A les 11 hores, Processó de la Relíquia de Sant Jordi, des del Temple del Patró a la Parròquia de Santa Maria. A continuació, cap a les 12 hores, missa major. Al finalitzar, cap a les 14.30 hores, a la Plaça d’Espanya, gran mascletà. A les 18 hores, Diana Vespertina del Cavallet a càrrec de Realistes i Berberiscos, des de la Font Redona a la Plaça d’Espanya. A les 19.30 hores, Processó General, acompanyant a la Relíquia i a la imatge eqüestre de Sant Jordi, A les 23.30 hores, Retreta.

Finalment el dimarts, 24 d’abril, és el dia de l'Alardo. Comença a les 8 amb el Contraban. A les 8.45 hores, guerrilles, fins a les 9.45 hores. A les 10 hores, Estafeta i Ambaixada Mora seguida de la batalla d’arcabusseria. A les 16.30 hores, Estafeta i Ambaixada Cristiana i nova batalla. Cap a les 20 hores, Acció de Gràcies. Els Capitans i Alferes d’ambdós bàndols, amb les seues respectives filaes, el Sant Jordiet amb la seu filà, i l’Assemblea General de l’Associació, acompanyaran la imatge de Sant Jordi El Xicotet, des de la Parròquia de Santa Maria fins l’Església del Sant. A les 21.30 hores, Aparició del Sant Jordiet sobre els merlets del Castell. En finalitzar, castell de focs d’artifici.

Cal destacar que per als alardos són uns 2.500 festers els que dispararan prop de 3.000 quilograms de pólvora que ha sigut repartida aquests 20 i 21 d'abril. Les restriccions per part de Subdelegació del Govern de segur que deixen que aquest acte lluïsca en la seua esplendor.

Autoritats i premsa nacional i estrangera

La tribuna d’autoritats de l’Ajuntament d’Alcoi s’omplirà aquestes festes de Moros i Cristians de gom a gom. Ja ha confirmat la seua presència el Dia Músics, la vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, la vicepresidenta de les Corts, Carmen Martínez i el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez.

Pel que fa al dia de l'Entrada, entre d'altres, estaran el President Generalitat, Ximo Puig, i Enric Morera, President de Les Corts. A més han confirmat la seua assistència: les conselleres de Justícia, Gabriela Bravo i Sanitat, Carmen Montón, el d’Economia Rafa Climent així com diversos Secretaris Autonòmics, Directors Generals, diputats nacionals i diputats autonòmics i provincials.

Mitjans com TVE envien equips d'informatius, així com Antena3, Telecinco, La Sexta i Cuatro, a més una productora dels Països Baixos realitzarà capítols documentals a les nostres festes, duent endavant el projecte ‘Kruisvaarders en de Sultan’.

També està confirmada la presència de dos corresponsals del periòdic NRC Handelsblad, un dels més llegits als Països Baixos, i que ja van venir a la ciutat per a cobrir la Cavalcada dels Reis Mags. Cal recordar també que al llarg de les nostres Festes, la Diputació d’Alacant gravarà un documental sobre les Festes de Moros i Cristians. També està previst que la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana retransmeta en vídeo algun dels actes del dia 24, retransmissió presentada per l’humorista Eugeni Alemany i que es farà mitjançant la plataforma Facebook Live.