El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Més regidors este 2023 per a Castalla, Alcosser i Benillup

Alcosser tindrà una corporació més gran i deixa enrere el sistema de llistes obertes,

Tres municipis de les comarques tindran corporacions més grans este 2023 després d'haver incrementat la seua població. Són Castalla, Benillup i Alcosser on, atenció, no sols passen de 5 a 7 edils, sinó que abandona les llistes obertes i passa al sistema de llistes tancades.

Este mes de març s'ha publicat en el Butlletí Oficial de la Província la relació de municipis amb els regidors que es triaran en les eleccions municipals del pròxim mes de maig. El nombre de regidors en cada corporació depén directament de la població del municipi, i segons les últimes dades de l'INE, a les nostres comarques la població ha baixat a les ciutats és grans i ha pujat lleugerament als pobles.

Cap poble de les comarques ha perdut tanta població com a perdre també regidors, però sí que tenim 3 municipis on l'increment de població suposarà una corporació més gran.

Castalla ha registrat un increment important de població des de les últimes eleccions, on no superaven els 10.000 habitants. Però segons les últimes dades ja tenen 11.097 veïns, tan sols dos-cents menys que Cocentaina. Este increment suposa que la seua corporació, actualment de 13 regidors, passarà a tindre 17.

Un altre municipi que registra canvis és Alcosser, on han superat els 250 habitants, i passen de tindre 5 regidors a tindre 7. Però el canvi més gran és que deixen el sistema de llistes obertes, permés tan sols per als municipis més xicotets, i entren al sistema de llistes tancades.

En el sistema de llistes obertes, cada partit presenta 5 o 3 candidats (depenent si el poble té més o menys de 100 habitants), i els electors trien lliurement entre ells, trien 2 en el cas dels pobles en menys de 100 habitants, i 4 en els de menys de 250 habitants. Els més votats són els que aconsegueixen directament representació. Però en el sistema de llistes tancades, les llistes les ordenen els partits, i després aconsegueixen representació en eixe ordre establit per ells. Enguany els partits a Alcosser hauran de preparar llistes tancades on els llocs d'eixida seran els realment importants, i els veïns ja no triaran de manera tan directa el seu alcalde o alcaldessa, com és el cas ara.

Per últim, Benillup, on han superat el centenar de veïns, també incrementa regidors, de 3 a 5, però es manté en el sistema de llistes obertes, Això si, els partits podran presentar ara fins a 5 candidats.