El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Millora la qualitat de l’aire que respirem els alcoians i alcoianes

Segons les dades recollides recentment, Alcoi es troba entre les ciutats amb millors índexs de tota la província d’Alacant.

Se sap gràcies als diversos sensors col·locats en diferents punts de la ciutat. Milloren tots els marcadors, com el diòxid de carboni, el diòxid de sofre, la concentració d'ozó o les partícules en suspensió ultrafines.

Alcoi té diversos sensors ambientals que s’encarreguen, entre altres qüestions d’arreplegar marcadors que ajuden a conèixer quina és la qualitat de l’aire que respirem els alcoians i les alcoianes. Fins ara els sensors instal·lats estan situats a l'avinguda del País Valencià, Cantó El Pinyò, carrers Oliver i Juan Gil-Albert, poliesportiu de la Zona Nord i exterior del Centre Esportiu Eduardo Latorre (tots ells es poden consultar en directe a aquesta pàgina web de Smart City).

Pròximament s’instal·laran  nous sensors a la Zona de Baixes Emissions, concretament als carrers Casa Blanca, Sant Jaume i en l'IVAM CADA Alcoi. Altres tres estaran situats en El Camí, La Rosaleda i Espronceda.

Marcadors

Aquests sensors mesuren, d'una banda, les partícules en suspensió de grandària menor a 10 micres. El percentatge obtingut en dividir el total pel volum d'aire mostrejat cada any ha descendit del 13,83% en 2017 a un 12,64% en 2022.

Respecte al diòxid de nitrogen (NO2), la suma de les concentracions diàries de tot l'any dividida per 365 dies s'ha reduït a la meitat de manera progressiva i passa de 12’73% en 2017 a 6,56% en 2022, segons els registres.

D'altra banda, la concentració de diòxid de sofre (SO3) se situa en 2022 en un valor de 3,427, mentre que en 2018 l'acumulat de tot l'any quedava en 3,907.

També ha millorat la concentració d'ozó (O3), encara que aquesta ha experimentat un lleuger repunt en 2022 (amb un valor mig anual de 57,657) respecte a 2021 (56,01). No obstant això, els valors són molt menors als registrats en anys anteriors, lluny del 71,36 al qual es va arribar en 2018.

Els sensors ofereixen també informació en temps real sobre acumulació de gasos i de partícules, incloent-hi el diòxid de carboni o les partícules en suspensió ultrafines (de grandària menor a una micra) i les de grandària menor a 2,5 micres, procedents de tota mena de combustió o que inclouen substàncies químiques orgàniques, pols, sutge o metalls.

Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica

Alcoi també forma part de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat Valenciana i compta amb una estació mesuradora de la qualitat de l'aire instal·lada a l'Hospital Verge dels Lliris, que opera segons la metodologia de l'Agència Americana de Protecció del Medi Ambient.

Segons les dades recollides recentment, Alcoi es troba entre les ciutats amb millors índexs de tota la província d’Alacant. S’agafen com a referència la presència de de partícules, monòxid de carboni, ozó, diòxid de nitrogen i diòxid de sofre.

Aquestes dades son molt importants, doncs està demostrat que els alts índex de contaminació ambiental a la ciutat pot provocar o empitjorar malalties pulmonars com l'asma o la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) i incrementa el risc de problemes cardiovasculars.