El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Balanç de millores fetes a Cocentaina durant el 2022

S’han invertit una gran quantitat de diners en demolicions d’habitatges en estat de ruïna, obres de manteniment de les instal·lacions i dels recursos existents i en la sostenibilitat.

El consistori contestà ha fet balanç de la tasca feta durant tot 'any anterior en demolicions, enllumenat, contenidors de resta, plans, a nivell laboral, centres educatius, esports, Pla Director al Palau Comtal i Fira Tots Sants.

L’Ajuntament de Cocentaina ha fet balanç de tota la tasca realitzada durant el 2022 i l’ha valoració que ha fet ha sigut com “altament satisfactòria”.

Demolicions

S’han invertit una gran quantitat de diners en demolicions d’habitatges en estat de ruïna, obres de manteniment de les instal·lacions i dels recursos existents i en la sostenibilitat.

Pel que fa a les inversions en cases en ruïna, són 200.000 € les despeses que han ocasionat a l’ajuntament, de les quals 114.013,21 € s’han invertit en immobles que NO són propietat municipal però que suposaven un perill per a la via pública i calia tombar-les. Així mateix, el govern segueix amb el seu pla d’intervencions en habitatges en estat perillós i ja té prevista altra actuació, així com la intervenció i posada en valor en Pintor Borràs, que espera iniciar-se en 2023 amb un projecte valorat en uns 700.000 €.

Enllumenat

El canvi d’enllumenat a LED és una de les despeses que el govern socialista té en agenda tots els anys, així veiem que van renovant-se les lluminàries de diferents carrers de Cocentaina. Una inversió en sostenibilitat que en 2022 ha vingut acompanyada de la instal·lació de plaques solars en la teulada de l’ajuntament i de l’oficina tècnica per reduir el consum d’energia elèctrica.

Contenidors de resta

Una de les millores més esperades ha sigut el canvi de tots els contenidors de resta, així com del camió de recollida. Un element que venia definit al nou contracte de RSU i que segueix parat per la seua judicialització. S’espera que durant 2023 es puguen canviar també els contenidors d’envasos i cartró, així com els vehicles.

Plans

Destaquen els diferents plans que es van redactar durant l’any passat: pla d’accessibilitat de la Fira de Tots Sants, II pla d’Igualtat, pla director del Palau Comtal, pla director de la Muralla, pla especial de protecció de la Muralla, plans d’emergències, incendis forestals, sísmic i d’inundacions. A banda, s’està elaborant el pla director del Castell.

Obres de manteniment

S’ha continuat invertint en el desbrossament i l’asfalt de camins de diferents partides del terme, així com dels carrers Literato Azorín i Pare Balaguer. L’acondicionament del Passeig i la renovació d’alguns parcs com el del Paquito el Xocolatero o el de L’Orxa 4.4., fet que seguirà en aquest nou any.

A nivell laboral

L’Ajuntament ha participat dels diferents programes d’ocupació de Generalitat (EMPUJUS, ENCUJUS, ECOVID, taller d’ocupació, etc.) contractant temporalment a més de 30 persones. A banda, l’entitat local ha creat el lloc de tècnic de personal i està treballant per crear un programa de treball temporal i contractar a altre TAG de contractació i a un arquitecte, que es dedicarà, en exclusiva, a la gestió del nucli històric del municipi. A més de l’ampliació de jornada de la psicòloga i una de les treballadores socials de Benestar Social, i de les dos educadores del TAPIS.

Centres educatius

Els centres educatius també s’han beneficiat en 2022 de les inversions en càrrec al romanent, sumant despeses en equipament i renovació d’instal·lacions per un valor superior als 107.000 €.

De cara al 2023 destaca la finalització de les obres del col·legi El Bosco. També en la línia d’Edificant, l’ajuntament espera que Conselleria done les competències a la corporació per licitar les obres de l’IES Pare Arques. Altra obra molt esperada i que ja es troba en licitació és la de la renovació de la xarxa d’aigua del carrer Dolors, que anirà seguida d’altres licitacions com les de la remodelació de Jaume I i les Moreres (clavegueram i voreres), les millores del centre cultural El Teular, la rampa d’accés al centre social i també la del centre comercial.

Pla Director al Palau Comtal

Durant l’any es van iniciar algunes obres de restauració de la coberta i altres elements de l’edifici BIC finançades, en part, per Generalitat, per un total de 46.500 €. També està previst fer unes cates a la capella de Sant Antoni per unes restes de pintura aparegudes i seguir invertint donant compliment al pla, especialment, al capítol d’accessibilitat de l’edifici. Proseguix l’excel·lent relació amb l’IVCR que ha facilitat la restauració d’un gran llenç del monestir de la Mare de Déu del Miracle i d’alguns Corts de Justícia de l’ajuntament.

Esports

També han sigut moltes i molt diverses les inversions fetes en manteniment del poliesportiu, sent especialment significativa, la reforma dels vestidors de la piscina que ja està acabada i que continuarà amb l’obra de la tanca que l’envolta, una obra valorada en 266.413, 50 €.

Fira Tots Sants

Respecte a la Fira de Tots Sants, l’any passat va superar totes les expectatives trencant el rècord de la xifra de visitants i del volum de negoci que s’esperava en un moment de crisi econòmica com aquest.

Altres

Cocentaina ha continuat amb la seua tasca de protecció social per a les famílies en risc d’exclusió, esdevenint significatiu el número de famílies d’Ucraïna a les què s’ha ajudat. Des d’esta regidoria també es subratlla la posada en marxa de la I Cursa del Dia de la Dona, de la mà de Socarun; les activitats de suport escolar i l’organització de les escoles de Pascua, d’Estiu i de Nadal totalment gratuïtes.