El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Mireia Estepa demana major coordinació del Govern Autonòmic en matèria de Renda d'Inclusió

Mireia Estepa (centre) amb la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando (dreta).

La Renda Valenciana d'Inclusió garanteix el dret a una prestació econòmica a tots els valencians i valencians que es troben en una situació de vulnerabilitat i reconeix també el dret a la inclusió.

L'alcaldessa i responsable de serveis socials a Cocentaina ha demanat una millor coordinació al govern de la Generalitat en matèria de benestar social i treball, ja que com ha assegurat "no es pot treballar per una bona renda d'inclusió valenciana sense aquests dos aspectes coordinats". Estepa ha fet aquesta petició aprofitant la visita de la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando, a la capital del Comtat.

Altres demandes que ha realitzat l'alcaldessa han sigut en relació a la millora de les tramitacions d'ajudes en l'àrea de benestar social, i "que la cessió de competències als ajuntaments vinga acompanyada de majors recursos". Amb la intenció de recollir aquesta mena de peticions s'ha desplaçat fins al Comtat la secretària autonòmica, on ha participat en la jornada 'Avaluació del nou model de serveis socials a les comarques del Comtat, Alcoià i l'Alt Vinalopó'.

Ferrando ha incidit en la nova llei de Serveis Socials en què s'està treballant des del Govern Valencià, i que vindrà a reforçar la 'quarta pota' de l'estat del benestar. "Amb la nova llei aconseguirem el blindatge dels serveis socials, posant-los a l'altura de les altres tres potes de l'estat del benestar: educació, sanitat i pensions". Aquest blindatge es pot apreciar en l'actual ràtio d'un professional de serveis socials per cada 2.500 habitants, mentre que en 2015 era d'un per cada 13.000. Ferrando també ha volgut canviar la percepció que la població té dels serveis socials, assegurant que no "estan dirigits solament a la població exclosa, sinó també a altres sectors poblacionals com la gent de la tercera edat o amb diversitat funcional".

En relació a la renda d'inclusió, la secretària autonòmica la qualifica de "la més ambiciosa de l'estat espanyol", encara que "presenta coses per perfilar". "Som un govern municipalista, per això mantenim una estreta relació amb els ajuntaments per saber on aplicar les sinergies" ha assegurat Ferrando.

El nou model en xifres

El sistema d'atenció a la dependència del País Vaencià atén actualment a través d'algun servei o prestació econòmica a un total de 3.376 persones en situació de dependència de les comarques Alt Vinalopó, El Comtat i L'Alcoià.

Per a 2019 s'ha fixat un pressupost de 3'45 milions d'euros per als serveis socials generals dels municipis que comprenen les tres comarques. D'aquesta quantitat, es destinen 1.228.845 euros per als de la comarca de L'Alcoià, i 566.654 euros per als professionals de la comarca del Comtat.