El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Jaume Brotons, veí d'Alcoi.

Jaume Brotons

Monarquia o República

Aquests dies que vam assistir al retorn a Espanya del Rei Emèrit es torna a posar sobre la taula la qüestió de la forma de Govern de l'Estat. Segons …

Aquests dies que vam assistir al retorn a Espanya del Rei Emèrit es torna a posar sobre la taula la qüestió de la forma de Govern de l'Estat. Segons la Constitució vigent de 1978, Espanya es constituix en una "Monarquia Parlamentaria" de caràcter hereditària on encara no s'ha modificat el que prevalgui “l’home sobre la dona" i en temps de conquestes sobre la desigualtat, per això l’actual rei sent el menor de les seves germanes fos el designat a succeir a Joan Carles.

Dèiem que el retorn de “l’Emèrit" ha estat vergonyós, ja que per venir a veure els seus "amics de les Regates", l’elit empresarial gallega, per aixó ha utilitzat un avió privat que no sabem si l'han pagat (es diu que 97000 a costat el viatge i d'aquí a quinze dies tornarà) o l'ha fet ell dels diners defraudats a la Hisenda Pública del seu país o de la Comissió Saudí per la construcció de l'AVE -pocs diners, uns 100 milions de dòlars-, o li han pagat els seus amics els empresaris i cortesans . I ho ha fet amb ostentositat i no amb discreció després de tot el que està plovent, fent-li un flac favor al seu fill ia la imatge de la Mornarquia, (arribada televisada amb jet privat etc). Ara un Grup de manifestants a Sanxenxo, li tributa una càlida benvinguda que no representa gens ni mica el que están pensant una gran majoria d'espanyols des de casa sobre el que ha fet l'home "que va portar la democràcia a Espanya o que va salvar la mateixa al cop d'Estat del 23F", però que resulta ser un estafador, un vividor i ha portat una vida poc ética en tots els sentits, i que ha estat silenciada durant molts anys pels mitjans de Comunicació, almenys fins al fet de la "caça d'Elefants", que va indignar a gran part de la Societat espanyola.

Quan la ponència de la Constitució de 1978 va arribar al punt de debatre la “Forma de Govern - Monarquia o República”- el ponent del PSOE, Gregorio Peces Barba, va plantejar la possibilitat de debatre entre República o Monarquia en aquest borrador, llavors tant la dreta de UCD com AP , com el PCE ( aquest acabava d'obtenir la legalitat un any abans i amb moltes dificultats pels sectors fàctics en especial de l’Exèrcit a la famosa Setmana Santa de 1977, on fins al mateix Ministre de Marina va dimitir i va haver soroll de sabres davant Suárez) , per tant el PCE no va voler qüestionar en aquell moment la forma de Govern, ja que s'estava guanyant minut a minut la seva legalitat davant del Règim del 18 de Juliol, encara molt actiu.

Ara el PSOE diu que ja ho va plantejar la cuestió en aquesta ponència i que els altres no van voler i que ara està per enfortir el sistema actual, amb la Monarquia Parlamentaria de Felip VI -tombant qualsevol comissió de recerca al Congrés dels Diputats reiteradament sobre els fets que envayen a Joan Carles I-  i que  es desmarca de aquets fets, adduin que hagi regularitzat la situació davant la Hisenda pública o alguns hagin prescrit. Pero aixó no treu que Joan Carles haga deixat de ser per a molts espanyols el "valedor de la democràcia". Es deia molt que Espanya no fos monarquica però si "joancarlista" i mira com està acabant la figura de Joan Carles I.

Després de 45 anys d'aprovar-se el text constitucional i quan els fets òbviament han canviat i la Institució monárquica està desprestigiada i per molt que tractin de fer mínimes modificacions quant a transparència de la prefectura de l'Estat actual i enfortir la imatge de Felip VI, pero no es vol ni parlar de modificar la Constitució i de plantejar el tema d'un Referèndum sobre Monarquia o República, així el CIS no en parla sobre el tema des-de fa anys. Recentment s'ha realitzat una consulta impulsada per IU en què amb prou feines han participat poc més de 80.000 persones, que com és lògic, ha estat aclaparadora el vot cap a l'opció republicana, però que malauradament per la manca d'una participació més gran i que sigui més representativa, davant la resposta sobre la cuestió, no té una validesa assumible.

La majoria de governs al món són Repúbliques, presidencalistes o parlamentàries, i poques són les monarquies existents, la majoria a Europa. No és veritat que la Monarquia espanyola sigui la més barata amb el seu pressupost de lliure utilització per Felip VI, dels més de vuit milions d'euros anuals - aquí no hi entra el menjar, ni la llum, ni l'habitatge, ni la benzina dels vehicles , ni cap despesa, és net , per això sigui dit ara quan ha facilitat els seus comptes Felip VI, el tenir 2'5 milions d'€  i el dir que "estalviava molt", está clar si no gasta si vol res en absolut en despeses diaries. La Monarquia, costa moltíssim més, així el Regimén de la Guardia Real, seguretat, els ajudants - un STAF de més de 500 persones al voltant del complex del Palau de la Zarzuela-.

A Espanya es planteja per la dreta mediàtica, política i fatxa, que la Monarquía és el millor per als espanyols i la estabilitat del sistema polític, i aixó que la majoria dels seus Reis en els dos últims dos segles van sortir pels peus d'Espanya, així -Maria Cristina la Regent de Fernando VII i ell mateix a la seva primera etapa-, Isabel II, Alfons XIII i ara en certa manera Joan Carlos I, encara que hagi tornat-. Aquest país barreja molt el republicanisme amb la II República i la Guerra Civil, quan aquest context ja va passar i molt a pesar que encara queden ferides obertes i ens ho demostra la falta de Memòria Hisòrica per rescabalar els represaliats de la Dictadura, pero aixi i tot són moments diferents.

No és possible que es tingui una Constitució tan tancada i que no s'hagi tocat en més de 40 anys, i necessiti modificar-se en aquest títol de la forma de Govern sotmetent-lo a referèndum, sigui el resultat que sigui. és democràtic, la mes Alta Magistratura com es la Prefectura de l'Estat no pot ser “hereditaria, som al segle XXI i aquesta qüestió tan important de la forma de Govern, que ha de ser necessàriament sotmesa als ciutadans, s'ha de plantejar com a una les qüestions més importants i pendents del sistema democràtic espanyol.