El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Moros i Cristians: 3.099 quilos de pólvora per a recuperar els alardos

L'alardo del matí

La pólvora s'arreplega dijous i divendres (Dia dels Músics) en l'alberg del Baradello de Moya

Increment progressiu de la participació i la retirada de pólvora per a les festes de Moros i Cristians d'Alcoi. L'Associació de Sant Jordi ha confirmat que es dispararan 3.099 quilos el dilluns 6 de maig entre els alardos del matí i la vesprada. Una xifra que creix tot i els entrebancs legals i de procediment que la llei les forces d'orde públic imposen.

3.099 quilos es disparan en els dos alardos del dia dels Trons, que enguany és el dilluns 8 de maig. Un dels actes més volguts, genuïns i cuidats per la Festa alcoiana que ha estat amenaçat en els últims anys per la burocràcia i els impediments legals que planteja l'Administració. Treure el carnet d'avantcàrrega, acudir a un lloc apartat de la població per arreplegar la pólvora, portar prèviament les cantimplores perfectament regales o que els trabucs estiguen certificats per l'armeria d'Eibar no han estat impediments perquè les batalles d'arcabusseria continuen sent part fonamental de la Festa.

No només no han acabat amb els alardos, de fet s'incrementa exponencialment la quantitat de quilos que es disparen. L'any passat, primer de l'enrevessat procediment per a disparar, es van cremar 2.942 quilos, i enguany es retiraran 3.099. El fet que no baixe ja és molt positiu atenent a totes les traves i els 'viatges' que han de fer els festers i festeres al Baradello de Moya per arreplegar la pólvora.

Arreplegada

Els festers i festeres hauran de pujar a l'alberg del Baradello de Moya els dies 2 i 3 (dijous i divendres) per a arreplegar la pólvora. Dijous de 10 a 19 hores i divendres -dia dels Músics- de 9 a 12 hores.