El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Moros i Cristians d'Alcoi: 236 dones de ple dret segons Fonèvol

Foto de Fonèvol (Armando Jordá)

18 de les 28 filaes tenen dones en l'actualitat.

Abencerrajes (2), Alcodians (13), Andalusos (3), Aragonesos (19), Chano (18), Gusmans (47), Judios (3), Ligeros (15), Llana (8), Marrakesch (23), Maseros (11), Miqueros (1), Mudèjars (4), Muntanyesos (6), Navarros (3), Realistes (13), Vascos (44), Verds (3).

S'avança en la integració de la dona en la Festa, però a poc a poc. Segons Fonèvol, en l'actualitat hi ha 236 dones festeres de ple dret.

Són xifres que ha llançat Fonèvol en les seues xarxes socials i tot i reconèixer que no són oficials, sí intueixen un lleu increment de la participació de dones de ple dret. No són definitives perquè l'entitat demana col.laboració les persones que puguen aportar dades més concretes o novetats per mitjà de Facebook. I com es pot comprovar al seu perfil, hi ha aportacions noves.


El que diu Fonèvol és que a la Festa alcoiana hi ha 236 dones que tenen els mateixos drets que els homes. Un increment substancial si s'analitzen les xifres de fa 10-15 anys, però que denoten lentitud en el procés d'integració.

L'Ajuntament va dir que en les festes de 2018 hi van participar vora 12.000 persones festeres, però clar, s'inclouen els xiquets i xiquetes. Així que resulta molt complicat calcular el percentatge per gèneres en festers de ple dret.

Com a curiositat, Fonèvol destaca que la Filà Gusmans en té 47 dones i els Vascos, 44. Aragonesos (19) i Chano (18) són les següents més nombroses.

Segons el llistat aportat per Fonèvol, hi ha dones en 18 de les 28 filaes alcoianes.