El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Muro torna a omplir el buit de formació dels Jutjats de Pau amb les jornades Pepe Prats

La Casa del Ferro de Muro acollirà les jornades Pepe Prats.

Les jornades Pepe Prats tindran lloc el 29 de març a la Casa del Ferro de Muro. Estan dirigides als 28 xicotets municipis del partit judicial d'Alcoi, tot i que donat el seu èxit, també vénen des de Castelló o València. En total seran 60 assistents entre secretaris i Jutges de Pau.

El Jutjat de Pau de Muro organitza aquestes jornades que arriben a la cinquena edició. Tot i que van dirigides als municipis de les nostres comarques, venen participants de totes les províncies valencianes. Això és per la falta de formació que hi ha, i des del Jutjat de Pau de Muro mantenen la seua reivindicació que hauria de ser el Tribunal Superior de Justícia qui cobrira aquesta formació.

Muro acull una nova edició de les jornades Pepe Prats dels Jutjats de Pau. Enguany es parlarà, entre altres, sobre els incendis forestals i la problemàtica que es genera si el foc s'inicia en un camp abandonat.

És la cinquena edició d'aquestes jornades, úniques en el seu format, i que any rere any incrementen el seu èxit. Enguany es preveu vora 60 assistents entre secretaris i Jutges de Pau, i no sols del Partit Judicial d'Alcoi, sinó que també vénen d'altres partits judicials de Castelló o València. I el seu èxit radica en què ofereixen una informació i una formació que no es facilita des d'altres institucions. De fet, tant el jutge de Pau de Muro, Eduardo Monter, com el secretari Juan Pedro Pelegrín, consideren que els jutjats de Pau són els grans oblidats, i que "la formació- ha sigut nul·la fins ara". Reconeixen que comença a organitzar-se a algun curs, però que no està al nivell que necessiten els Jutges de Pau dels pobles. I mentres continuen reclamant aquesta formació, organitzen la seua pròpia.

Ala dreta, el Jutge de Pau de Muro, Eduardo Monter. Al seu costat el secretari Juan Pedro Pelegrín

Els Jutjats de Pau cobreixen el terreny on no arriben els Jutjats que estan en les capitals de comarca. Eviten desplaçaments de la gent dels pobles a les ciutats per a fer gestions com inscripcions en el registre o demanar la fe de vida. Però a més, fan un important treball de conciliació, perquè intenten arreglar conflictes entre veïns amb el diàleg, abans d'arribar als jutjats. Tots els pobles compten amb un Jutge de Pau, una persona sense formació específica que és aprovada pel ple municipal i refrendada pel tribunal Superior de Justícia. Tan sols els municipis de més de 7.000 habitants (en les nostres comarques Muro, Cocentaina i Banyeres) compten a més amb un secretari, normalment un funcionari de l'Ajuntament amb altres responsabilitats. Per a Eduardo Monter i Juan Pedro Pelegrín és un servici necessari però que no rep l''atenció adequada d'institucions. "O fan una defensa decidida perquè la qualitat del servei siga bona i propera al ciutadà, o eliminen-la", assegura Juan Pedro Pelegrín.

 

Incendi i conciliació, programa de les V jornades Pepe Prats

 

Les jornades tindran lloc el 29 de març a la Casa del Ferro de Muro. La primera de les xarrades serà sobre els incendis forestals i la problemàtica mediambiental que generen, i serà a càrrec de Carles Esteve, de la conselleria de Medi Ambient. Eduardo Monter explica que la despoblació i problemes afegits com la Xyllella provoquen que molta gent, sobretot gran, es veu obligada a abandonar els seus camps. Amb el pas del temps i sense desbrossar, poden ser origen d'incendis forestals, la qual cosa genera problemes de responsabilitat civil i econòmica al responsable del terreny, "que en molts dels casos és castigar-lo més encara".

I la segona xarrada, dirigida als secretaris, serà sobre les novetats i innovacions en conciliació. Serà a càrrec de Francisco Javier Arques Galiana, administratiu del jutjat penal d'Alacant. Ací es tracten nombrosos temes com ara impagaments de lloguers, o discussions per camins i fites.

L'alcaldessa de Muro Jacqueline Cerdá inaugurarà les jornades, i està previst que les clausure la consellera de Justícia Gabriela Bravo.