El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Naix AMICA, l'associació que aglutina a l'artesania festera d'Alcoi

El pròxim dimecres a les 19.30 h en el Casal de Sant Jordi han convocat una reunió per a tots els artesans interessats a integrar-se en AMICA.

El sector de l'artesania festera alcoiana ha unit esforços per a crear una associació. Es tracta d'AMICA, una iniciativa amb què els artesans volen fer front a la delicada situació que atravessa el sector per la cancel·lació de les Festes. L'associació també naix amb vocació de futur, amb l'objectiu de constituir un segell de qualitat, i organitzar futures fires i congressos sobre Moros i Cristians.

AMICA s'ha presentat en societat aquest divendres, amb la presència del seu president i vicepresident, Modesto Moiña i Santhidas Vélez respectivament, així com les dues màximes autoritats de l'Ajuntament d'Alcoi i l'Associació de Sant Jordi. 

Moiña ha concretat que entre els objectius d'AMICA es troben el contacte i col·laboració entre empresaris del sector, acords entre entitats d'interés, fomentar la formació dels associats, així com la creació d'un segell de qualitat de l'artesania alcoiana, i la possible organització de congressos i fires sobre la festa local.

Segons els seus responsables, la vocació d'AMICA és circumscriure's a l'àmbit local, donant cabuda a tota mena d'artesans relacionats amb la festa: metal·listes, turbanters, alfarers... Cinc artesans han constituït l'entitat, des d'on es fa una crida a la resta de professionals per a unir esforços. En aquest sentit, el pròxim dimecres a les 19.30 h en el Casal de Sant Jordi han convocat una reunió per a tots els interessats a integrar-se en AMICA.

Situació crítica del sector

Amb la suspensió de tots els actes festers per a 2020 (i qui sap si també per a 2021), els artesans es troben en una situació crítica. "La nostra facturació està parada un any" reconeix Moiña, qui veu amb esperances la possible convocatòria d'ajudes al sector. En aquest sentit, l'alcalde Toni Fancés ja confirmat que tant Ajuntament com Associació de Sant Jordi treballen conjuntament per a incentivar l'àmbit de l'artesania. El primer edil també ha recordat que la pròxima setmana en el plenari de la Diputació d'Alacant es plantejarà l'obertura de línies d'ajuda al sector, tant des del govern provincial com autonòmic.

Juan José Olcina, en un dels seus primers actes públics des de la seua reelecció com a president de l'ASJ, ha volgut fer valdre als artesans: "sense ells no podríem tenir Festes, són un dels pilars fonamentals".