El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Naix el Col·lectiu Revolta 1873 amb l’objectiu de donar a conèixer la Revolució del Petroli a Alcoi

El Col·lectiu Revolta 1873 naix amb el propòsit de recuperar aquesta història, lluny de mites i mentides.

El Col·lectiu organitza activitats amb altres entitats com xerrades, rutes teatralitzades, unitats didàctiques, cursos de formació i prepara un curtmetratge documental. Els seus principals objectius son: pedagògic, acadèmic i divulgatiu d'aquest fet històric.

A un any del 150 aniversari de la Revolució del Petroli, es crea el Col·lectiu Revolta 1873. L’objectiu és donar a conèixer els fets i commemorar l’efemèride de la insurrecció obrera més important del segle XIX.

Segons la historiadora del moviment obrer Clara E. Lida, es tracta de la insurrecció obrera més important del segle XIX espanyol. Una vaga general dispersada a trets per l’alcalde, Agustín Albors, va acabar convertint-se en un enfrontament armat entre els seguidors de la Associació Internacional dels Treballadors i les autoritats republicanes.

El Col·lectiu Revolta 1873 naix amb el propòsit de recuperar aquesta història, lluny de mites i mentides. Des del col·lectiu asseguren que “la comprensió crítica del nostre passat és una eina carregada de futur”. Per aquest motiu, un dels objectius fonamentals és pedagògic, dirigit fonamentalment a l’alumnat de primària i secundària. L’alumnat coneixerà les dures condicions de vida  dels seus avantpassats, la poderosa organització anarquista de la que Alcoi era capital a tot l’Estat i la dura i injusta repressió que patiren.

L’altre objectiu és acadèmic perquè consideren “imprescindible reprendre l’estudi d’aquest període cabdal de la història social”. Però, a banda, la programació també tindrà un fi divulgatiu, dirigit al conjunt de la població i més enllà de les comarques.

Les activitats es realitzen de forma conjunta amb altres entitats socials i educatives i consten de rutes teatralitzades, exposicions, xerrades, obres divulgatives, unitats didàctiques, cursos de formació i una gran festa petrolera (coincidint amb l’aniversari).

Una de les primeres tasques que estan elaborant és l’elaboració d’un curtmetratge documental del que inserim el vídeo.