Natxo Lara presenta el llibre sobre la primera pel·lícula de Moros i Cristians d’Alcoi
Natxo Lara és llicenciat en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona, màster en Innovació en Periodisme i doctor en Antropologia Audiovisual per la Universitat Miguel Hernández d’Elx, on també exerceix com a professor.
Es projectarà la pel·lícula, dirigida per Armand Guerra, i, tot seguit, hi haurà un fòrum de debat amb l’expert Quico Carbonell que servirà d’introducció al llibre.
Pocs alcoians saben que el 2023 s’ha complit el centenari de la primera pel·lícula on apareixen les Festes dels Moros i Cristians. Estem parlant d’un film silent del 1923 que Armand Guerra (nom artístic de José Estívaliz) i Willy Briesemann van dirigir al llarg de 5 dies. Va ser un encàrrec del Marqués de Sant Jordi, Miguel Payà Pérez, tot i que va pagar l’Associació de Sant Jordi (ASJ) amb 1.000 pessetes de l’època.
Natxo Lara Jornet, cronista de l’ASJ, ha estat l’encarregat d’escriure “El iris de Armand Guerra y Briesemann. 1923-2023. Cien años de la primera película sobre los Moros y Cristianos de Alcoy”, un llibre que, per fi, veu la llum i es presentarà el dilluns 11 de setembre a les 19 hores a la sala Àgora d’Alcoi.
A més a més, l’acte de presentació s’iniciarà, com no podia ser d’altra manera, amb la projecció de la pel·lícula en qüestió, on veurem imatges, no sols dels Moros i Cristians d’Alcoi, sinó també de les fàbriques tèxtils, escenaris naturals o, fins i tot, de la col·locació de la primera pedra de l’actual edifici del Viaducte.
Tot seguit, Quico Carbonell, un expert en la matèria, ens explicarà la riquesa etnogràfica d’aquest document fílmic que es creia perdut i que, per sorpresa, va ser trobat un 23 d’abril del 1976 durant les tasques de remodelació del Teatre Principal.