El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

No hi ha diners enguany per a reposar la Rosaleda

L'Ajuntament preveu poder iniciar la licitació al llarg del 2022, però no sembla que les obres vagen a iniciar-se en el pròxim any.

L'Ajuntament ja té el projecte que suposa complir l'ordre judicial per a reposar la terra i arbres a la Rosaleda, i que implica una inversió de vora 2,4 milions d'euros. Des de l'Ajuntament reconeixen que no tenen diners per a licitar l'obra enguany.

Sembla que finalment hi ha un projecte que compleix tots els requisits del Tribunal Superior de Justícia i que obliga l'Ajuntament d'Alcoi a reposar la terra i els arbres que hi havia a la Rosaleda abans del 2005. Si no ho recordes, en el vídeo que compartim, amb autoria de Rafa Marcos, pots fer un viatge al passat.

El projecte suposa la demolició de tota la coberta del pàrquing, i la creació d'una nova estructura que aguante una capa de 80 centímetres de terra, on es plantaran de nou els arbres. El pàrquing, per tant, perdrà espai. També cal retirar la gran estàtua de Sant Jordi, que s'haurà de traslladar a un altre lloc mentre dure les obres, previsiblement a Cervantes com ja es va fer quan es va construir el pàrquing.

Segons expliquen des de l'Ajuntament, els tècnics municipals revisen ara el projecte per comprovar que es compleixen tots els requeriments i que els preus estan ajustats, però ja calculen que l'obra suposarà vora 2,4 milions d'euros. "Per al pressupost de l'any que ve, vorem com ho afrontem en diners propis de l'Ajuntament", explica Jordi Martínez, "però enguany és impossible perquè no tenim ni un clau destinat a això, tenim 600.000 euros guardats, però 2,4 milions no podem". Martínez recorda que l'Ajuntament està obligat a desfer l'obra de la Rosaleda per sentència judicial, i que "el problema costarà més de 40 euros a cada alcoià".

Així les coses, amb el projecte clar, el consistori confia poder iniciar els tràmits per a la licitació de les obres, sense una data clara per a la seua execució.

Què va passar en la Rosaleda

A principis del 2000, el govern del PP en l'Ajuntament d'Alcoi va licitar la construcció d'un pàrquing soterrani a la Rosaleda, que va construir l'empresari Ortiz. En 2005, la colla Ecologista la Carrasca aconsegueix una sentència judicial que obliga a l'Ajuntament a refer l'obra, perquè amb la construcció del pàrquing també llevaren la terra i arbres que hi havia plantats. La sentència estipula clarament que s'ha de reposar la zona verda, però s'han necessitat 16 anys per a consensuar un projecte que satisfaça a tots, els demandants de la Carrasca, el TSJ, i l'Ajuntament que ha d'executar les obres. Durant tot aquest temps el projecte ha variat de preus i pagadors,. Però finalment l'obra suposarà 2,4 milions d'euros que ha de pagar l'Ajuntament d'Alcoi. Si tens més curiositat, pots fer un repàs per la nostra hemeroteca.